Ливърпул е отправил молба към Висшата лига да играе първия си мач от сезон 2023/24 като гост поради разширяването на „Анфийлд“. Инвестицията от 80 милиона паунда на трибуната „Анфийлд Роуд“ ще добави нови 7000 места към иконичния стадион на „червените“ и ще увеличи капацитета му до 61 хиляди човека. Ако всичко се движи по план, се очаква новата трибуна да е напълно готова до август месец.

Преди това обаче е нужно да се направят тестове и да се изкарат сертификати за безопасност и именно заради това официалните лица на „Анфийлд“ са поискали първия мач от новия сезон, който трябва да е на 12-и август, да се играе като гост от 19-кратния шампион на Англия.

Строителната компания Buckingham Group освобождава обекта поне 24 часа преди всеки мач на „Анфийлд“. Въпреки това, след последния домакински мач за този сезон срещу Астън Вила на 20-и май се очаква проектът да влезе в решаващата си фаза.

Gulliver/GettyImages
62 снимки

Теренът ще бъде покрит и ще бъдат докарани два големи крана, които да свалят покрива на трибуната, преди тя да бъде демонтирана и изнесена. Извършени са тестове на тренировъчната база на Ливърпул – АХА, за да се гарантира, че тревата ще може да издържи на теглото на машините.

След като покривът бъде премахнат, има четириседмичен период за разрушаване на стария горен слой. Долният етаж ще се демонтира, след което ще се свърже с новата структура на стадиона.

Новата част от трибуната на „Анфийлд Роуд“ ще създаде допълнителни 400 работни места в дните на мачовете. От новите 7 хиляди места около 2 хиляди ще бъдат за корпоративни гости в нови салони. Разширението ще доведе до разпределяне на 1000 нови сезонни билета. Ще има и нова секция за хора между 17 и 21 години.

Феновете на гостите ще продължат да седят в същата зона на долното ниво, въпреки че за мачовете от купите в Англия те ще бъдат разполагаеми за гостите и на втория етаж.