След великолепното си представяне срещу лидер Манчестър Сити и победата с 4:3 в миналия кръг, днес Ливърпул отново напомни за себе си и загуби от последния във Висшата лига тим на Суонси.

„Лебедите“ продължиха своя възход при новия си мениджър португалеца Карлос Карвалял и излъгаха именития си съперник с 1:0 на стадион „Либърти“ в Южен Уелс.

Така Ливърпул пропусна отлична възможност да се откъсне на пет точки от петия Тотнъм, който вчера направи равенство 1:1 срещу Саутхемптън.

Първата интересна ситуация в срещата дойде още в 9-ата минута. Садио Мане бе изведен от дълбочина, надигра бранител на „лебедите“, но непосредствено преди да отправи удар, Лукаш Фабиански излезе и пресрещна футболиста на „червените“. Видео повторенията показаха, че при паса към Мане има засада, но тя не бе отчетена от страничния рефер.

В първия четвърт част от мача на „Либърти“ Ливърпул бе тотален господар на терена що се отнася до владеене на топката, но това не помагаше особено на гостите, които продължиха да показват солидна игра под ръководството на новия си мениджър Карлос Карвалял.

В 22-ата минута Ливърпул стигна до свободен удар пред вратата на Суонси. Окслейд-Чембърлейн центрира отлично в наказателното поле, но Ноутън успя да изчисти в корнер. След подаването от ъгловия удар, Върджил ван Дайк се извиси над всички и стреля с глава, но прати топката покрай левия страничен стълб на вратата.

След половин час игра дойде и един от най-красивите моменти в целия двубой. При поредната атака на „червените“ Върджил ван Дайк намери с отличен пас Мохамед Салах, който се измъкна от засадата и останал сам срещу Фабиански стреля от въздуха, но много неточно в аут. Алекс Окслейд-Чембърлейн също пробва късмета си в 33-ата минута, но стражът на домакините бе на мястото си и спаси. Това бе и първият точен удар в срещата.

Суонси - Ливърпул

източник: Gulliver/GettyImages

Голямата изненада дойде четири минути преди почивката, когато домакините излязоха напред в резултата. След два поредни корнера пред вратата на Лорис Кариус, при втория отбраната на „червените“ показа голямата си слабост при статични положения. Футболистите на Ливърпул не успяха да изчистят топката, а голяма вина за това имаше новото попълнение на гостите Върджил ван Дайк, който бе привлечен с рекорден трансфер в началото на месеца. Холандецът игра с глава, но само, за да прати топката в краката на Федерико Фернандес, а след рикошет в тялото на аржентинеца тя попадна в Алфи Моусън, който с техничен удар я прати в десния ъгъл на вратата.

Полувремето завърши с добра ситуация за Ливърпул, създадена от Мохамед Салах и Садио Мане. Египетският национал бе изведен отляво, центрира към Мане, който обаче не успя да стреля добре от въздуха и прати коженото кълбо в аут.  

Второто полувреме започна с очакван натиск на гостите от Ливърпул, които търсеха бързо изравняване на резултата. Отбраната на „лебедите“ обаче продължи да действа компактно и уверено и не позволи чисти шансове пред нападателите на „червените“. Мохамед Салах пробва удар от средна дистанция с десния крак, но топката премина много далеч от целта.

В 61-ата минута „мърсисайдци“ бяха много близо до изравняване на резултата. Гостите стигнаха до пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле на Суонси, а с изпълнението на фаула се нагърби Салах. Египтянина стреля много технично, но в обсега на Фабиански, който изби в корнер. 

До края на мача Ливърпул бе отборът, който доминираше, но така и не успя да намери верния път до гола. Емре Джан, Жоел Матип, Джо Гомес и влезлият като резерва Дани Ингс имаха възможности пред себе си, но късметът не бе с тях.

От своя страна домакините приеха играта дълбоко в собствената си половина и контраатакуваха при всяка отдала им се възможност.

Дълбоко в продължението на мача Ливърпул пропусна най-добрия си шанс за гол. След центриране отляво Роберто Фирмино стреля с глава, но топката срещна десния страничен стълб на вратата. При добавката Адам Лалана също не успя да се разпише.

В крайна сметка „лебедите“ успяха да запазят крехката си преднина до последния съдийски сигнал и да запишат знаменита победа над намиращия се до този момент в отлична форма тим на Ливърпул. „Червените“ се намираха във впечатляваща серия от 18 мача без загуба във всички турнири, но тя бе прекъсната от последния във временното класиране и основен кандидат за изпадане тим на Суонси.