Ливърпул за втора поредна година остана с пръст в уста в преследване на трофея за Купата на Лигата. След като миналата година мърсисайдци паднаха на финала от Манчестър Сити, сега преклониха глави един етап по-рано. 

Момчетата на Юрген Клоп паднаха с 0:1 у дома от Саутхемптън в реванша на полуфиналите и след общо две поражения с този резултат се простиха с надпреварата. Героят за "светците" беше Шейн Лонг, който се разписа в 92-та минута и смълча претъпкания "Анфийлд".  

Въпреки че на домакините им трябваха попаденията, преди почивката по-интересните ситуации бяха пред тяхната врата. И все пак, в самото начало натискът беше на сметката на мърсисайдци, но ударите на Даниел Стъридж и Роберто Фирмино в първите минути бяха спасени с лекота от Фрейзър Форстър. 

Последваха няколко разбърквания пред вратата на "светците", но нищо застрашително. На свой ред пък те правеха страхотни контри, а Нейтън Редмънд правеше каквото си поиска по фланга. 

При няколко негови пробива последваха далечни удари от съотборниците му, но големите пропуски предстояха. Първият от тях беше в 36-та минута, когато Редмънд се подигра със защитата на Ливърпул и пусна на Душан Тадич около точката на дузпата. Сърбинът обаче стреля слабо и в ръцете на Лорис Кариус. 

Само три минути след това Редмънд повтори упражнението и пак бранителите на Ливърпул го гледаха отблизо. В крайна сметка той намери Стивън Дейвис, но ударът на северноирландеца мина високо над вратата от отлична позиция. 

В крайна сметка голове преди почивката не паднаха. А след нея домакините напълно овладяха инициативата. В 54-та минута дойде и моментът, в който те се виждаха вече лидери в резултата. 

Тогава Емре Джан стреля мощно от дистанция, а Фрейзър Форстър не се намеси особено адекватно и плесна топката в посока на голлинията си. Но в последния момент се намеси и я отмести пред голлинията, точно под носа на връхлитащия Даниел Стъридж. 

Последва невероятен натиск пред вратата на "светците", а чистите положения се редуваха едно след друго. Пропуските обаче също. Стъридж и Коутиньо пропуснаха от чисти ситуации, в които не се виждаше как може да сбъркат. 

Техните удари не намираха целта, а Адам Лалана им пригласяше в пропуските. Когато се налагаше пък, Форстър се намесваше академично и предотвратяваше попадението в моментите, в които това го изискваше. 

Натискът на Ливърпул в последните минути беше просто задушаващ за "светците", но те някак се справяха да държат противника сравнително далеч от наказателното си поле. Постоянно се стигаше до разбърквания пред вратата на Саутхемптън, а при едно от тях в 84-та минута имаше и претенции за дузпа за игра с ръка на Шейн Лонг. 

Такава обаче не беше отсъдена, а пък и при останалите разбърквания целта не беше намерена. В 90-та минута Дивок Ориги падна за дузпа в отчаянието си, но реферът не даде нищо. И последва контра, с която кинжалът беше забит в сърцето на Юрген Клоп и компания. 

Джошуа Симс прекоси целия терен с топка в крака, а противниците бяха в неговата половина. Той пусна към непокрития Шейн Лонг и той с мощен шут прониза Лорис Кариус за 1:0 и сложи точка на спора. Така Саутхемптън стигна до финала, а Ливърпул отново е с пръст в уста в преследване на трофей.