Първият домакински мач на Ливърпул за сезон 2016/2017 във Висшата лига се оказа повече от успешен за мениджъра Юрген Клоп и неговите момчета. В двубой от 4-ия кръг на английското първенство мърсисайдци разгромиха миналогодишната сензация Лестър с 4:1. Пореден много силен мач за „червените“ изигра новото попълнение Садио Мане, който се отчете с гол и асистенция срещу шампиона за когото явно предстоят много трудности през настоящата кампания.

Мениджърът на гостите Клаудио Раниери остави извън групата рекордната си покупка Ислам Слимани, като заложи на състав, изпъстрен с играчи, които бяха в основата на похода през миналата година. Опитът в редиците на "лисиците" обаче нямаше как да компенсира слабата форма, която показва съставът дотук. Ливърпул от своя страна атакува с доста вдъхновение и ако не бяха няколкото сериозни пропуска на домакините, успехът можеше да бъде доста по-изразителен.

Двубоят стартира по най-добрия възможен начин за домакините, които поведоха само след 13 минути игра. Джеймс Милнър се оказа замесен с хубав пробив отляво и бърз пас по тревата за Роберто Фирмино, който с първото си докосване в дъгата литна Роберт Хут. Бразилецът запази хладнокръвие и с техничен изстрел по тревата в близкия ъгъл матира излезлия напред вратар Каспер Шмайхел – 1:0.

Надмощието на „червените“ беше очевидно, а „лисиците“ минаха в почти глуха защита. В 26-ата минута Даниел Стъридж направи непростим пропуск от невероятна чиста позиция. Ливърпул разкъса защитата на гостите с двойно подаване между Адам Лалана и Садио Мане, а сенегалецът не се полакоми и пусна към Стъридж, който беше на 3-4 метра от вратата. Английският национал обаче шутира в тялото на Шмайхел, който изби в корнер.

В 31-ата минута поредната бърза акция на Ливърпул доведе до втори гол във вратата на шампиона. Джордан Хендерсън с великолепен пас изведе Стъридж на скорост в наказателното поле, а нападателят технично с пета чукна наляво за Мане. Последният намери начин да прокара топката покрай Шмайхел, за да се разпише за 2:0.

И както всичко се развиваше по мед и масло за Ливърпул, Лестър получи неочакван подарък в 38-ата минута и се възползва. Миньоле пусна пас за Лукас Лейва, който овладя до аутлинията, ала си поведе непохватно топката и Шинджи Оказаки го притисна. Бразилецът продължи с безумните действия, като ритна топката към дузпата. Там чакаше Джейми Варди, който без проблем се разписа на опразнената врата – 2:1.

„Червените“ можеха да изтърват нацяло преднината си в 41-ата минута, когато Миньоле излезе неразчетено при корнер, а Роберт Хут успя да го прехвърли. За щастие на белгийския вратар топката кацна върху напречната греда и излезе в аут.

Почивката се оказа ползотворна за домакините, които успяха да се отърсят от шока. Резултатът от това също не закъсня. В 56-ата минута Джорджинио Вайналдум пусна подканяща топка за Адам Лалана, който от 13-14 метра по диагонала нанесе убийствен шут с десния крак, влетял безмилостно в горния десен ъгъл зад Шмайхел за 3:1.

Лестър имаше своя шанс отново да се върне в мача – в 61-ата минута грешка в защитата на Ливърпул позволи на Варди да излезе на повече от чиста позиция. Този път обаче нападателят не можа да преодолее Миньоле.

Краят на каквато и да е интрига настъпи в 90-ата минута, когато Садио Мане се възползва максимално от разредената отбрана на Лестър. Сенегалецът получи чудесно извеждащо подаване, а по някаква причина Каспер Шмайхел тръгна да пресреща почти до централния кръг. Нападателят го финтира с лекота и видя върналите се двама защитници на противника. Затова подаде към Фирмино, който от 9-10 метра без проблем реализира за крайното 4:1.

Успехът изкачи Ливърпул до 5-ото място с 7 точки, за които това бе втора победа дотук през сезона. Лестър остава в долната половина на класирането с 4 пункта, които им отреждат 15-о място.