Ливърпул победи с 1:0 Уулвърхемптън в преиграването на двубоя им от ФА Къп. Харви Елиът изведе мърсисайдци напред с гол в 13-ата минута. Това се оказа и единственото попадение в срещата.

Така мърсисайдци завоюваха първия си успех през годината и ще срещнат Брайтън в следващия кръг на турнира. Ливърпул ще има шанс за реванш срещу "чайките", след като в изминалия кръг на Висшата лига загубиха тежко от тях с 0:3.


Gulliver/GettyImages
34 снимки

Още преди да измине и минута от мача се случи нещо доста любопитно. Не в играта, но на стадиона. При пробив на Адама Траоре отдясно, токът на целия стадион спря, оставяйки играчите и публиката на тъмно. Светлините обаче бързо бяха оправени и съдията даде позволение срещата да продължи.

Иначе "вълците" започнаха по-добре срещата, атакувайки по фланговете още в първите минути да двубоя. След това мърсисайдци поеха контрола над топката. Първата по-опасна ситуация за Ливърпул дойде в 8-ата минута, когато Жозе Са имаше проблеми с хващането на центриране топка. Вратарят изпусна топката, до която можеше да стигне и футболист на "червените", но бързо поправи грешката си. Първият точен удар дойде имнута по-късно и бе дело на Коди Гакпо, който обаче по никакъв начин не затрудни стража на Уулвс със слаб удар по земята. 

В 12-ата минута Аит Нури бе изведен с дълъг пас отляво. Футболистът на Уулвс успя да овладее топката и да навлезе в наказателното поле на мърсисайдци, след което финтира Джеймс Милнър и пробва изстрел, който обаче бе блокиран.

Харви Елиът пое топката на центъра в 13-ата минута, спечели си пространство. Той напредна и реши сам да завършва атаката с изстрел от сериозна дистанция. Младежът изненада Жозе Са, пращайки страхотен удар над него. Топката се озова в мрежата на "вълците".

В 22-ата минута Джеймс Милнър изпрати балонно центриране към наказателното поле, където Ибрахима Конате опита да свали топката за Коди Гакпо. Нидерландецът бе изпреварен от защитник на Уулвс и топката бе изчистена, а след това съдията отсъди и засада на Конате.

Три минути по-късно Гакпо се стовари в наказателното поле на домакините, след сблъсък с Аит Нури, но съдията категорично показа, че дузпа няма как да има. В 32-ата минута пък отново нидерландецът нанесе силен изстрел от трудна позиция, встрани от вратата. Топката обаче мина над напречната греда.  Две минути след това Гакпо опита пореден изстрел, но този път далеч по-разочароващ и далеч от целта. 

В 35-ата минута Фабио Карвальо удвои преднината на мърсисайдци, след като бе изведен от Наби Кейта. Радостта на "червените" продължи кратко, тъй като бе вдигнат флаг за засада. Така попадението на Карвальо бе отменено.

В 40-ата минута Адама Траоре получи дълъг извеждащ пас и навлезе в наказателното поле на Ливърпул по десния фланг. Той опита мощен удар от трудна позиция, търсейки близкия ъгъл. Изстрелът му обаче бе крайно неточен.

Хулен Лопетеги, мениджърът на Уулвс, предприе две промени в състава си още преди старта на второто полувреме. Жозе Семедо и Матеус Нунеш се появиха в игра, Лембикиза и Джо Ходж бяха заменените. 

Втората част на двубоя започна доста по-спокойно, със сериозна битка в средата на терена, но без реални голови положения. Първата по-опасна атака на Ливърпул бе в 57-ата минута и завърши с центриране на Милнър отдясно. До топката обаче стигна защитник на Уулвс и изчисти.

В 60-ата минута на срещата Адама Траоре опита изстрел от границата на наказателното поле, той стреля с едно докосване от движение след пуснат къс пас към него. Траоре обаче не уцели топката добре и я прати високо над вратата на Ливърпул. 

Три минути по-късно Коди Гакпо бе изведен сам срещу Жозе Са. Нидерландецът опита да прехвърли стража на "вълците", но ударът му бе спасен. След това прозвуча и сигнал за засада.

Юрген Клоп също погледна към смените, като в игра се появиха Къртис Джоунс, Нат Филипс и Мохамед Салах в 67-ата минута на срещата. Уулвс обаче остана по-настоятелният тим през следващите минути на срещата. Именно Нат Филипс бързо си изкара жълт картон, след като спря опасна атака на Уулвс, препъвайки Матеуш Куня. Рубен Невеш изпрати добър изстрел от последвалия пряк свободен удар, като топката мина малко над напречната греда и ръцете на Келъхър.

В 78-ата минута Адама Траоре проби отлично отдясно и навлезе в наказателното поле на Ливърпул. Той прати опасно центриране към Раул Хименес, който не успя да стреля с глава, около метър от голлинията. Топката излезе над напречната греда. 

В 81-ата минута пък Аит Нури проби по противположния фланг и отново потърси Раул Хименес с остро центриране. Там Нат Филипс се справи отлично и изби топката. 

Костас Цимикас опита центриране към Мохамед Салах в 85-ата минута, в една от редките атаки на Ливърпул. Салах обаче бе изпреварен от Тоти Гомеш в наказателното поле на Уулвс. 

Две минути преди края на редовното време Матеуш Куня опита изстрел след добра комбинация между него и Диего Коща. Куня обаче не успя да нацели топката добре и отправи разочароващ удар към вратата, пазена от Келъхър.

В 90-ата минута на мача Къртис Джоунс стигна до страхотна възможност, след като се справи със защитник на домакините и стреля покрай Жозе Са. Топката обаче мина и покрай вратата и излезе. Секунди по-късно напрежението се пренесе на отсрещната врата, след като Матеуш Куня стреля с глава, но в средата на вратата и ирландският страж на Ливърпул се справи без проблеми. 

FT / Уулвърхемптън - Ливърпул 0:1

0:1 Харви Елиът 13'

Съставите на двата отбора:

Уулвърхемптън: Жозе Са, Аит Нури, Джони, Нейтън Колинс, Ходж, Жоао Моутиньо, Рубен Невеш, Декстър Лембикиза, Тоти, Раул Хименес, Адама Траоре

Старши треньор: Хулен Лопетеги

Ливърпул: Келъхър, Джеймс Милнър, Джо Гомес, Ибрахима Конате, Костас Цимикас, Тиаго, Наби Кейта, Стефан Байчетич, Харви Елиът, Фабио Карвальо, Коди Гакпо

Старши треньор: Юрген Клоп