Отборът на Ливърпул загуби първи две точки от началото на сезона в Англия. „Червените“ на Юрген Клоп бяха близо до поражение при гостуването си на Челси в мач от 7-ия кръг на Висшата лига, но резервата Даниел Стъридж вкара брилянтен гол минута преди края, за да оформи крайния резултат 1:1. През първото полувреме домакините бяха повели с гол на Еден Азар.

Така Ливърпук, който до този момент имаше пълен актив от точки, сдаде първото място за сметка на Манчестър Сити. Двата тима имат по 19 точки след шест победи и един равен, но „гражданите“ са с по-добра голова разлика.

Сити и Ливърпул излизат един срещу в следващия кръг на Премиърлийг.

Първата възможност в мача дойде в 5-ата минута на срещата и бе в полза на Ливърпул, чийто тим започна по-силно срещата на „Стамфорд Бридж“. Мохамед Салах се озова на стрелкова позиция, след като за пореден път този сезон пресата на „червените“ даде резултат и гостите отнеха топката дълбоко в половината на своя противник. Салах отне, поведе си коженото кълбо и стреля от около 20 метра, но ударът му бе слаб и не затрудни Кепа на вратата. Малко по-късно от почти същата позиция, Салах отново имаше възможност да стреля, но този път изстрелът му бе крайно неточен.

В 18-ата минута възпитаниците на Юрген Клоп имаха сериозни претенции за дузпа, които обаче не бяха уважени от главния рефер Андре Маринър. След добра атака на гостите и комбинация между Мохамед Салах и Роберто Фирмино, бразилецът пробва удар, който обаче бе блокиран от Давид Луис, топката обаче отново попадна във Фирмино, а бранителят на домакините видимо го задържа с ръка. Веднага след това Алонсо изчисти топката, а съдията посочи ъглов удар.

Няколко минути по-късно Челси също стигна до чиста ситуация. Уилиан бе изведен зад отбраната на гостите с дълъг пас, макар и трудно, успя да овладее и да излезе очи в очи с Алисон, но ударът му бе париран от вратаря на „мърсисайдци“.

Бразилецът на вратата на „червените“ обаче нямаше никакъв шанс в 25-та минута, когато Еден Азар отново показа класата си. След страхотна атака на домакините през центъра, Ковачич пусна отличен пас към белгиеца, който напредна отляво, навлезе в наказателното поле и с удар с левия крак в далечния ъгъл на вратата, откри за лондончани. Това бе първият случай от началото на сезона, в който тимът на Ливърпул допуска гол през първата част на мачовете си от Висшата лига.

 

 

В 32-ата минута Салах пропиля страхотен шанс да изравни резултата. Египтянина бе изведен много добре от Фирмино, пое топката и преодоля Кепа, но ударът му от много малък ъгъл бе избит от голлинията от Рюдигер. До края на първата Ливърпул имаше нови две възможности за попадение, но така и не съумя да изравни резултата.

Втората част започна по-добре за тима на Маурицо Сари, който в началните минути спокойно владееше инициативата, въпреки че не създаваше чисти положения пред Алисон.

Малко преди да изтече час игра Садио Мане пропиля великолепна възможност за своите. Роберото Фирмино свърши отлична работа в наказателното поле и пусна пас към Мане, който преодоля двама бранители на домакините и стреля от десетина метра. Кепа обаче показа завиден рефлекс и успя да избие в корнер.

В 64-ата минута интригата в мача можеше да бъде убита, но Алосон показа истинска класа. Еден Азар бе изведен сам срещу бразилеца, но ударът му бе отразен от рекордната покупка на „червените“.

Последваха още две спасявания на Алисон Бекер преди да дойде непростимият пропуск на резервата Джердан Шакири. Швейцарецът не успя да засече отличен пас отляво и останал абсолютно сам в наказателното поле, прати топката далеч от целта.

Последвалото положение за Ливърпул бе дори още по-чисто. Джеймс Милнър получи топката отляво, необезпокояван от никого, халфът на „червените“ центрира много прецизно, „слагайки“ топката на главата на Фирмино, чийто удар обаче бе изчистен от голлинията от Давид Луис.

Точката за „червените“ спечели резервата Даниел Стъридж, който вкара фамозен гол от близо 25 метра. Появилият се като смяна на мястото на Джеймс Милнър в 86-ата минута нападател, се разписа минута преди края на редовното време след страховит удар с левия крак. Стъридж получи топката леко вляво от вратата, погледна позицията на Кепа и прати коженото кълбо неспасяемо в горния ляв ъгъл на пазената от испанеца врата.

В почти петминутното продължение Челси пробва да възстанови преднината си от един гол, но в крайна сметка Ливърпул заслужи точката си и си тръгна непобеден от „Стамфорд бридж“.

ЧЕЛСИ – ЛИВЪРПУЛ 1:1

1:0 Азар 25', 1:1 Стъридж 89'

Челси: Кепа, Аспиликуета, Давид Луис, Рюдигер, Алонсо, Ковачич, Канте, Жоржиньо, Уилиан, Азар, Жиру

Мениджър: Маурицио Сари

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ван Дайк, Гомес, Робертсън, Хендерсън, Вайналдум, Милнър, Мане, Салах, Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп

Gulliver/GettyImages
13 снимки