Ливърпул за втори пореден кръг отправи предизвикателство към Манчестър Юнайтед и го измести от втората позиция във Висшата лига. В 29-ия кръг мърсисайдци надиграха Нюкасъл с 2:0 у дома и постигнаха трета поредна победа (и четвърта в последните си 5 шампионатни срещи). "Анфийлд" посрещна топло Рафаел Бенитес, ала испанският треньор на Нюкасъл нямаше много поводи за радост.

Мохамед Салах преди почивката и Садио Мане след нея реализираха попаденията за победителите, докато „свраките” от своя страна се разиграха едва когато Ливърпул върна газта с мисъл за предстоящите си европейски ангажименти. Попадението на Мане пък бе под номер 200, откакто Клоп пое юздите на „Анфийлд”.

Очаквано мърсисайдци натикаха съперника в собствената му половина от първата минута, като тимът на Рафа Бенитес стоеш изключително компактно подреден в 30-те метра пред вратата си. Въпреки този факт полека-лека първите пролуки започнаха да си личат. В 16-ата минута Емре Джан метна дълъг пас наляво, а Салах хвърли доста усилия, за да догони кълбото. От позиция, от която се очакваше центриране, египтянинът нанесе изненадващ тежък шут от въздуха, който спря във външната страна на мрежата зад близката греда.

В 26-ата минута Деян Ловрен имаше шанс да бъде на точното място пред вратарското поле, за да засече центрирането на Салах от корнер. Хърватинът не се справи много успешно, а Дубравка също не бе докрай убедителен при спасяването, като все пак опасността отмина.

Секунди по-късно Роберто Фирмино изведе Салах на чудена позиция в наказателното поле. Последният реши да спре, за да излъже Джамал Ласелс, но после бе затворен от Пол Дъмет преди да шутира.

Господството на Ливърпул се материализира в 40-ата минута. Тогава възпитаниците на Клоп спечелиха топката в половината на съперника, а Алекс Окслейд-Чембърлен се понесе през центъра с мощна крачка. Бранителите на Нюкасъл като че ли вкупом забравиха за Салах и той добре обработи асистенцията, а след това вкара с шут между краката на Дубравка – 1:0.

В самия край на полувремето Нюкасъл можеше да отвърне, ако не беше чудесното спасяване на Лорис Кариус. Мохамед Диаме отправи свиреп шут от около 20 метра по посока на горния десен ъгъл, а немският страж реагира невероятно, за да избие с една ръка покрай гредата.

След почивката домакините не трябваше да чакат дълго за гола на успокоението. В 55-та минута Емре Джан спечели топката в центъра на терена, а после я предостави на Фирмино, изтеглил се по-назад, за да получи. Бразилецът пое напред и в точния момент пусна хитра асистенция по тревата за Садио Мане. Сенегалецът без  да се замисля шутира от движение право в долния ляв ъгъл – 2:0.

Оттук нататък основната задача пред домакините се превърна съхраняването на резултата и силите на част от водещите играчи. Затова до края на срещата Роберто Фирмино, Садио Мане и Окслейд-Чембърлейн напуснаха игра предвид задаващия се реванш срещу Порто от Шампионската лига през седмицата.

Дълбоко в добавеното време капитанът на Нюкасъл Джамаал Ласелс беше истински щастливец, че не видя червен картон, след като изпусна Салах да излезе сам срещу вратаря, а сетне го събори и препъна в дъгата. Съдиите обаче закъсняха с придвижването си и нямаха най-добрата гледна точка към ситуацията, поради което оставиха играта да продължи.

В класирането Ливърпул събра 60 точки, които временно го изстреляха на второ място с аванс от 1 пред Манчестър Юнайтед (който играе в понеделник вечер срещу Кристъл Палас) и 2 пред четвъртия Тотнъм. Нюкасъл е 16-и с 29 пункта.