Ливърпул победи Челси с 1:0 на "Уембли" в битка във финала на Карабао Къп. Върджил ван Дайк вкара единственото попадение в срещата в 118-а минута. Челси и Ливърпул завършиха при резултат 0:0 в редовните 90 минути, като имаше по едно отменено попадения и за двата отбора. Двубоят бе изпъстрен с много положения, като играчи и на двата съперникови тимове удариха гредите. Това е пореден трофей за Ливърпул в този турнир, като остава най-успешният клуб в Карабао Къп.

Gulliver/GettyImages
74 снимки


Първата възможност бе в деветата минута, а Анди Робъртсън центрира отляво, като Луис Диас стреля с глава, но Петрович нямаше проблеми да улови. В 14-а минута Челси допусна грешка в изнасянето на топката, а Луис Диас бе на чиста позиция и опита удар с десния крак, но стражът на Челси съумя да спаси.

В 20-а минута Челси огранизира бърза контраатака, а топката бе отбита и попадна в Кол Палмър, но Куивин Келехър направи впечатляващо спасяване, което запави вратата му от гол.

Малко след това Мойсес Кайседо влезе много грубо в краката на Раян Гравенберх, а футболистът на Ливърпул се строполи на земята. Главният арбитър не отсъди нарушение дори, а нидерландският футболист трябваше да напусне терена с носилка и бе принудително заменен от Джо Гомес.

В 32-а минута Николас Джаксън получи пас в перспектива, а нападателят овладя добре и напредна с топка в крака, като накрая завърши във вратата на Ливърпул. Попадението обаче бе отменено поради засада. ВАР разгледа ситуацията, като се установи, че засада е изключително тънка, но все пак я има, а резултатът остана 0:0.

В 40-а минута Ливърпул организира добра атака, а Робъртсън получи празно пространство на левия фланг и не се поколеба да центрира към Коди Гакпо, който се отскубна от противниковата защита и отправи чудесен изстрел с глава, но топката се отклони от левия страничен стълб на Челси.

В края на първата част Брадли също имаше възможност да обстрелва вратата от добра позиция, но Конър Галахър се хвърли на чудесен шпагат, за да блокира опита на младока.

Малко след това се стигна до физически сблъсъци, като Бен Чилуел и Конър Брадли влязоха в конфликт около страничната линия, а това въвлече и други футболисти. Съдията прецени, че ще даде по един жълт картон и на двамата.

В 58-а минута Коди Гакпо овладя в наказателното поле, като центрира към Харви Елиът, а младият англичанин опита акробатично изпълнение с левия крак, което се получи, но Петрович внимаваше и успя да избие.

В 62-а минута Ливърпул изпълни пряк свободен удар, като Анди Робъртсън центрира чудесно, а Върджил ван Дайк стреля с глава и не остави шанс на Джордже Петрович. Голът бе разгледан с ВАР, а главният арбитър бе повикан да разгледа ситуацията, като прецени, че има сазада на Ендо в хода на атаката.

В 76-а минута Конър Галахър получи на чиста позиция в противниковото наказателно поле и не се поколеба да стреля, като Келехър само изгледа топката с надежда, за да види как тя се отбива от десния му страничен стълб.

Три минути след това Джо Гомес обстрелва Джордже Петрович, който спокойно спаси. В 85-а минута Челси организира страхотна контраатака, а Конър Галахър бе изведен сам срещу вратаря, като стреля с десния крак, но Келехър блесна с чудесно спасяване.

Във втората минута на добавеното време Кристофър Нкунку имаше чудесна възможност, но отново Келехър блесна със спасяване. Играч в синьо опита добавка, но отново вратарят на Ливърпул направи невероятна намеса, за да опази вратата си.

В 94-а минута Ван Дайк успя да подаде с глава към Джейдън Данс, който стреля с глава, но Петрович успя да избие тъкмо навреме, преди топката влети във вратата му. Малко след това Ливърпул организира нова добра атака, а Луис Диас демонстрира добър дрибъл и достави удобна топка на Харви Елиът, който стреля веднага с левия крак, но топката профуча встрани от левия страничен стълб на Челси.

Това бе и всичко по-интересно за първото продължение.

В шестата минута на второто продължение Мадуеке си създаде празно пространство и опита удар с левия крак по диагонала, но Келехър внимаваше и макар в началото да изпусна топката, успя да улови. Малко след това след изпълнен тъч на Ливърпул Джеймс МакКонъл отклони към Цимикас, който стреля с десния крак, ала Петрович бе на добра позиция и спаси.

В десетата минута на второто продължение Цимикас центрира великолепно към Харви Елиът, но ударът на последния се отби от левия страничен стълб на Челси, а Данс беше изпреварен за добавката.

В 118-а минута Костас Цимикас успя да центрира от корнер, а Върджил ван Дайк се измъкна по чудесен начин и стреля с глава, а Петрович беше безпомощен, като този път нямаше какво да отмени попадението - 1:0 за Ливърпул.

Стартови състави:

Челси: 28. Джордже Петрович, 21. Бен Чилуел, 26. Леви Коулил, 2. Аксел Дизази, 27. Мало Густо, 8. Енцо Фернандес, 25. Мойсес Кайседо, 7. Рахим Стърлинг, 23. Конър Галахър, 20. Кол Палмър, 15. Николас Джаксън

Треньор: Маурисио Почетино

Ливърпул: 62. Куивин Келехър, 3. Ендо, 4. Върджил ван Дайк, 5. Ибрахима Конате, 84. Конър Брадли, 26. Андрю Робъртсън, 10. Алексис Мак Алистър, 19. Харви Елиът, 38. Раян Гравенберх, 18. Коди Гакпо, 7. Луис Диас

Треньор: Юрген Клоп