Отборът на Ливърпул спечели по убедителен начин мърсисайдското дерби от 30-ия кръг на Висшата лига. „Червените“ подчиниха „карамелите“ с 3:1 и така записаха втора поредна победа над големия си градски съперник в шампионата през настоящата кампания. Попаденията за успеха бяха дело на Садио Мане, Филипе Коутиньо и Дивок Ориги. Единственият гол за гостите реализира Матю Пенингтън.

Преди първия съдийски сигнал играчите на двата състава се наредиха в кръг около централния кръг на терена и чрез минута мълчание почетоха паметта на починалия наскоро легендарен футболист на Ливърпул Рони Моран. Феновете по трибуните бяха подготвили специална хореография.

Домакините започнаха силно и след едва 8 минути игра Ливърпул излезе напред. Садио Мане успя да се откъсне, след като получи подаване от Роберто Фирмино. Той нахлу в наказателното поле и с прецизен удар прати топката в долния ляв ъгъл на Йоел Роблес. Малко повече от 10 минути след това Емре Джан демонстрира техника, след което стреля опасно, но Роблес вещо отрази.

Евертън върна интригата в 28-ата минута на мача. При центриране от корнер отдясно на вратата на Миньоле, Матю Пенингтън бе оставен непокрит и от близка дистанция засече за 1:1.

„Червените“ не се бавиха дълго и отново поведоха след няколко минути. В 31-ата Филипе Коутиньо се отчете със страхотен индивидуален пробив през центъра. Бразилецът нахлу в наказателното поле на скорост и от около 13-14 метра с удар леко под диагонал направи вратаря безпомощен за 2:1.

Ливърпул нанесе и трети удар по „карамелите“ след час игра. Дивок Ориги бе намерен добре от Филипе Коутиньо и с удар от границата на наказателното поле покачи на 3:1. Девет минути след това шанс се разкри пред Евертън. Мейсън Холгейт стигна до една отбита топката на границата на пеналта, стреля, но Симон Миньоле осуети опасността, като спаси.

„Червените“ отвърнаха в 76-ата минута. Трент Арнолд овладя топката след подаване по земя, съумя да шутира, но Роблес се открои със страхотен рефлекс и отрази.

С прибавените три точки Ливърпул се изкачи на третото място с 59 точки. Четвъртият Манчестър Сити има 57 пунка, но и е с два мача по-малко. Евертън е седми с 50. Същият актив притежава и Арсенал, който е позиция напред заради по-добри показатели. „Топчиите“ обаче са с три двубоя по-малко.