Легендарният бивш национал на Англия Гари Линекер също призова за недопускането на руския национален тим на Мондиала в Катар заради военните действия в Украйна.

“След като Полша, Швеция и Чехия отказаха да играят срещу Русия, ФИФА трябва да ги подкрепи. Трудно е да си представиш световно първенство, ако руснаците получават правото да са на финалите (б.ред. - без да са участвали в плейофите). Колко от съперниците няма да искат да излязат срещу тях или директно ще се откажат? ФИФА, къде сте?”, написа Линекер в профила си в “Туитър”.

Голмайсторът от Мондиал 1986 визира събитията от последните дни, довели до решението на националните тимове на Полша, Швеция и Чехия да не искат да спорят със “сборная” в баража през март.

По програма на 24 март в Москва руският тим трябваше да играе с Полша, а в същия ден в Стокхолм шведите ще се изправят срещу чехите. Победителите от двата мача отиват на финал, домакин на който трябваше да е Москва или Хожув в зависимост от това кой е надделял в първата битка.

След като обаче войната в Украйна избухна, ФИФА забрани на националните и клубните тимове на Русия да домакинстват в страната си, като вместо това могат да го направят на неутрален терен в друга държава. Сега обаче Полша, Швеция и Чехия не са съгласни изобщо да излизат срещу руския състав. Всичко това предоставя шанс на руснаците да се класират директно заради анонсирания отказ на съперниците да играят.