Отборът от Националната лига по американски футбол (НФЛ) Сан Франциско 49ърс увеличи броя на акциите си в Лийдс Юнайтед до 44 процента, съобщават от английския футболен клуб. 
 
Собствениците на Найнърс първо закупиха 15 процента от бизнесмена Андреа Радрицани през 2018, след което увеличи дела си до 37 процента през януари, в средата на първия сезон на отбора в елита след 16-годишно отсъствие.
 
За момента Радрицани, създател и собственик на инвестиционната компания Aser Ventures, запазва 56 процента от акциите в Лийдс Юнайтед.
 
"Радвам се, че Aser Ventures решиха да заздравят връзката си с 49ers Enterprises, които очевидно са впечатлени от проекта", заяви изпълнителният директор на Лийдс - Ангъс Киниър. През януари Парааг Марат, президент на 49ers Enterprises, стана негов заместник и съветник.
 
"Aser Ventures и президентът на компанията Андреа Радрицани продължават да бъдат пряко ангажирани с управлението на клуба. Представителите на 49ърс пък работят активно с мениджмънта на Лийдс, за да помогнат да постигнем целите ни", продължи Киниър.
 
НФЛ от години търси нови партньори на международния пазар и в момента Лигата преглежда предложения на отбори за ексклузивни права в специфични региони извън Съединените щати. Крис Халпин, директор на звеното за стратегия и развитие на НФЛ, съобщи за агенция АП през октомври, че повече от половината отбори проявяват интерес към ексклузивни права. Очаква се официално това да се случи през декември, като американските франчайзи ще получат договори за по пет години.
 
Най-вероятно ексклузивните права ще дават право на американските отбори да играят по повече от един мач през редовния сезон в съответните градове, държави или региони. В момента единственият домакин на двубои от НФЛ извън САЩ е стадион "Тотнъм Хотспър" в Лондон.