Отборите на Лийдс Юнайтед и Евертън не успяха да се победят и завършиха наравно при зрелищното 2:2 в двубой от втория кръг на английската Висша лига. Двубоят бе доста равностоен като положения, въпреки че домакините владееха топката в повечето време.

„Карамелите“ на два пъти повеждаха в резултата. Доминик Калвърт-Люин откри от дузпа в 30-ата, но Матеуш Клих в 41-ата минута изравни до почивката. Демарай Грей в 50-ата отново даде преднина на мърсисайдци, след което хубаво попадение на Рафиня в 720-ата минута донесе равенството на Лийдс.  

В 28-ата минута главният рефер Дарън Ингланд прегледа повторение на ситуацияс ВАР, в която Купър задържа и събори в наказателното поле Доминик Калвърт-Люин. Съдията правилно отсъди дузпа в полза на Евертън, а бранителят получи жълт картон. Потърпевшият се зае с изпълнението на 11-метровия наказателен удар и даде аванс на „карамелите“ – 0:1.

Лийдс изравни в 41-вата минута. Патрик Бамфорд се пребори с Майкъл Кийн и изведе добре Клих. Пикфорд тръгна да излиза напред, но полякът, с хладнокръвие, вкара топката в ъгъл за 1:1.

Пет минути след подновяването на играта Евертън възстанови преднината си. Абдулай Дукуре опита пас надясно, но след рикошет топката се върна към него и той обърна атаката по другия фланг, намирайки Демарай Грей. Крилото стреля през краката на Люк Ейлинг, пращайки топката в далечния ъгъл – 1:2.

В 59-ата минута Калвърт-Люин пропусна да даде още един гол аванс на тима, след бе останал сам срещу вратаря Мелие.

Пропускът бе наказан в 73-тата минута, когато Лийдс изравни след страхотен изстрел на Рафиня.

По този начин Евертън излезе втори зад градския си опонент Ливърпул с 4 точки, докато Лийдс спечели първа точка за новия сезон и е 14-и. В следващия кръг „карамелите“ гостуват на Брайтън, но преди това имат мач с Хъдърсфийлд за Купата на лигата. Лийдс пък приема Крю Александра в Купата, а след това гостува на Бърнли.

В същото време Астън Вила постигна първа победа през новия сезон, след като надделя с 2:0 над Нюкасъл Юнайтед на „Вила Парк“. Новият нападател на домакините Дани Ингс даде аванс на домакините с прекрасен гол в добавеното време на първата част. След почивката Ануар Ел Гази реализира дузпа за крайното 2:0.

Вила загуби в първия кръг от Уотфорд, но вече има три точки в актива си. Нюкасъл пък регистрира второ поражение, след като преди седмица отстъпи на Уест Хем.

Още в петата минута „свраките“ пропуснаха чудесна възможност да излязат напред в резултата. Дълго подаване стигна до Джо Уилок след лоша намеса на Мина. Нападателят остана очи в очи с Мартинес, но стреля встрани от вратата от чиста позиция. Това остана и единственото чисто положение до 45-ата минута.

Астън Вила нанесе своя удар в добавеното време на първата част. Кеш изпълни дълъг тъч, Мингс отклони с глава, след което Дани Ингс със зрелищна ножица откри резултата.

В 62-рата минута домакините получиха дузпа заради игра с ръка на Ласелс. Ел Гази бе точен от бялата точка за 2:0.

Четвърт час преди края и Нюкасъл  също получи дузпа, след като Мартинес закачи Уилсън в наказателното поле. След намесата на ВАР обаче дузпата беше отменена заради тънка засада на Уилсън.

В добавеното време Фрейзър пропусна страхотна възможност все пак да отбележи почетно попадение за Нюкасъл.