Отборът на Лестър Сити обърна и победи шампиона Ливърпул с резултат 3:1 в двубой от 24-ия кръг на английската Висша лига. В 67-ата Мохамед Салах откри за гостите, но Джеймс Мадисън изравни в 78-ата минута. Джейми Варди донесе пълния обрат в 81-ата, а Харви Барнс оформи и крайния резултат в 85-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
83 снимки

По този начин Ливърпул допусна три поредни загуби във Висшата лига за първи от ноември 2014 година. Това е и първи успех на Бреднън Роджърс над „червените“, след като северноирландецът  бе заменен от Юрген Клоп.

Двубоят беше изпълнен с много положения, но всички попадения паднаха през втората част. Ливърпул поведе и изглеждаше, че държи нещата под контрол, но бързо бе върнат на земята с три попадения за седем минути. При втория гол вина отново имаше вратаря Алисон, който сбърка фатално, на два пъти, и миналата седмица при загубата на „червените“ от Ман Сити.

С тази победа „лисиците“ временно се настаниха на втората позиция с актив от 16 точки, с една повече от Ман Юнайтед, който играе в неделя. „Мърсисайдци“ продължиха със слабите си мачове и остават 4-и с 40 пункта, но има голям шанс да изпаднат от четворката след изиграването на останалите срещи от кръга.      


Срещата започна активно и за двата отбора, които направиха по една, две по-опасни атаки, които обаче не доведоха до удар. 

В 10-ата минута Мохамед Салах бе изведен зад Рикардо Перейра, но не успя да овладее добре топката и се забави, което спечели време на Перейра да си върне позицията. Салах падна след леко съприкосновение с португалеца, но дузпа не бе отсъдена. Две минути след това отново египтянинът имаше претенции за дузпа след нов сблъсък с Перейра, но отново съдията даде знак играта да продължи. 

В 17-ата минута се наложи да бъде извършена принудителна смяна в тима на "мърсисайдци". Джеймс Милнър напусна с травма, като бе заменен от Тиаго Алкантара. 

Секунди след това Андрю Робъртсън центрира от корнер, Вилферд Ндиди опита да изчисти, но топката стигна до Салах, който стреля с левия крак, но неточно. 

В 20-ата минута Александър-Арнолд изведе много добре Салах, който опита да намери Мане към далечната греда, но там се намеси Даниел Амарти.

Малко след това Салах пусна много добре в наказателното поле към Роберто Фирмино, който стреля от малък ъгъл, но Каспер Шмайхел изби.

В 27-ата минута датският национал отново реагира по отличен начин след нов удар на Фирмино, който засече от няколко метра. Тук обаче бе вдигнат флагът на лайнсмена, който маркира засада, така че дори да имаше гол, той нямаше да бъде зачетен.

В 36-ата минута Харви Барнс напредна добре отляво и центрира в наказателното поле, където Джейми Варди стреля с глава, но в ръцете на Алисон.

Две минути след това Ливърпул организира хубава атака, която премина през Салах, Трент Александър-Арнолд и Роберто Фирмино, след което топката стигна до Робъртсън отляво. Бранителят стреля от добра позиция, но се получи рикошет в Амарти и топката излезе в корнер.  

Четири минути след това дълго подаване напред от Амарти бе отклонено от Мадисън за Варди, който напредна отдясно в наказателното поле и нанесе мощен удар, който обаче се отби от напречната греда. В ситуацията останаха и съмнения за засада на английския нападател.  

Секунди преди почивката Варди отново се откъсна в пеналтерията, но Алисон излезе напред и спаси с крак. 

Темпото в началото на втората част продължи да бъде на това високо ниво, на което бе и през първото полувреме. 

В 52-ата минута удар на Робъртсън, който се беше включил отляво в наказателното поле, премина над гредата.  

Четири минуги след това Алексардър-Арнолд стреля от пряк свободен удар пред наказателното поле, топката се докосна до играч в стената, а след това се отби и от напречната греда на Шмайхел. 

В следващите минути Ливърпул се настани в последната третина на домакините, а това даде резултат в 67-ата минута, когато „червените“ поведоха. Юри Тилеменс сгреши при изнасянето на топката, след което Александър-Арнолд проби отдясно и опита да центрира, но бе блокиран. Последва ново такова, което стигна до Фирмино, а бразилецът технично се завъртя, за да поеме топка между двама защитници и същевременно да я върне към Салах, който с чудесен изстрел от движение реализира - 0:1. 

В минутите след гола Лестър вдигна оборотите и успя да изравни в 78-ата минута. Домакините получиха фаул точно пред наказателното поле, като ситуацията беше разгледана и със системата ВАР за дузпа, но такава не беше отсъдена. Джеймс Мадисън стреля в далечния ъгъл на Алисон и топката попадна във вратата му, но бе отсъдена засада на Амартей, който изглеждаше, че влияе на играта, след като бе в засада. ВАР обаче се намеси и се видя, че крайният бранител е в редовна позиция и попадението беше зачетено.

 

Само три минути след това „лисиците“ осъществиха пълен обрат. Той дойде обаче след нова груба грешка на Алисон, който направи две такива в дербито с Манчестър Сити преди седмица. Бразилецът излезе извън наказателното си поле, за да пресече една дълга топка, към която се бе насочил и Озан Кабак. Бранителят по-близо до нея и изглеждаше, че можеше да се справи, но бе повален от Алисон. Топката се озова във Варди, който я прати в празната врата за 2:1.

В 84-ата минута домакините бяха близо до трети гол, след като топката стигна до Варди на далечната греда и опита да засече в опразнената врата, но Алисон този път успя да спаси буквално от голлинията.

Третият гол обаче падна минута по-късно. Салах сгреши с паса в центъра и подари топката на противника, като Ндиди изведе бързо Барнс, който използва скоростта и стреля покрай Алисон за крайното 3:1.


FT | ЛЕСТЪР СИТИ – ЛИВЪРПУЛ 3:1 | КЛАСИРАНЕ / ПРОГРАМА

0:1 Мохамед Салах 67'

1:1 Джеймс Мадисън 78'

2:1 Джейми Варди 81'

3:1 Харви Барнс 85'

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕСТЪР СИТИ (3-4-2-1)1. Каспер Шмайхел (к) - 18. Даниел Амартей, 6. Джони Еванс, 4. Чаглар Союнджу - 21. Рикардо Перейра, 8. Юре Тилеманс, 25. Вилфред Ндиди, 11. Марк Олбрайтън - 10. Джеймс Мадисън, 15. Харви Барнс - 9. Джейми Варди

Мениджър: Брендън Роджърс

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3)1. Алисон - 26. Андрю Робъртсън, 14. Джордан Хендерсън (к), 19. Озан Кабак, 66. Трент александър-Арнолд - 17. Къртис Джоунс, 5. Доорджиньо Вайналдум, 7. Джеймс Милнър - 10. Садио Мане, 9. Роберто Фирмино, 11. Мохамед Салах 

Мениджър: Юрген Клоп


Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Кинг Пауър Стейдиъм“, Лестър, Англия