Централният бранител Върджил ван Дайк може и да не е титулярният капитан на Ливърпул, но тъкмо той е истинският лидер в съблекалнята. Подобно гледище изрази финландската икона на  мърсисайдци Сами Хюпия.

Според скандиванеца 28-годишният Ван Дайк изяло покрива представата му за перфектния защитник. А подобни думи от устата на Хюпия, който прекара десетилетие в сърцето на „червената защита” и даде своя принос за спечелването на 10 трофея, звучи доста солидно.

Именно Хюпия бе един от не толкова големи брой чужденци, носили капитанската лента на тима от „Анфийлд”. През 2003 година той избра да преотстъпи тази чест на тогава все още 23-годишния Стивън Джерард.

„Ван Дайк не е човекът с лентата, но той разполага с всички качества на лидер”, коментира Хюпия. „Не ти е нужна лентата, за да бъдеш лидер или важна фигура на терена и в съблекалнята.”

„Тимът изпитваше нужда от лидер, а когато Върджил пристигна, запълни тази празнина. По мое мнение Джордан Хендерсън и Джеймс Милнър са добри капитан и вицекапитан, но само те не стигат – нужни са ти четирима-петима. Върджил беше добра придобивка в това отношение и той отне част от тежестта, която лежеше върху плещите на другите двама капитани.”

„Върджил придава много увереност на всички, винаги говори на терена и кара останалите около себе си да играят по-добре. За мен той беше последното парче от пъзела в търсенето на първата титла във Висшата лига. По отношение на атаката ни се развиваме във вярната посока, но в защита имахме нужда от него, за да затворим кръга”, добави Хюпия.