Именитият бивш халф на Ливърпул Джон Барнс не смята, че расизмът толкова лесно ще бъде изкоренен от футбола. Тъмнокожият някогашен национал на Англия смята, че играчи и треньори с по-тъмен цвят на кожата все още са потърпевши.

Той говори за Юрген Клоп, който вече повече от пет сезона е начело на мърсисайдци и за това време спечели титлата на Англия и триумфира в Шампионската лига. Първите две години на германеца на “Анфийлд” обаче не бяха толкова успешни, като отборът последователно завърши осми и четвърти.

“Колко успешен беше Клоп в първите си два сезона, след като тимът остана на 25 точки от върха? Но клубът повярва, че той е точният човек. При други обстоятелства Юрген щеше да е загубил работата си. Ако той беше черен, щяха да са го изгонили след тези първи две години”, заяви Барнс пред PlayOJO.

Във въпросното интервю двукратният шампион на Англия с “червените” споделя, че няма значение какви правила се налагат в борбата с расизма, ако не е налице различно възприятие от страна на хората.

В същото време Барнс смята, че чуждестранните мениджъри на Острова се радват на по-голямо доверие. Франк Лампард е единственият англичанин сред наставниците на тимовете от топ 6.

“Ако Клоп беше местен, отдавна да е останал без работа”, добави 57-годишният анализатор.