Тони Адамс се опасява, че Пиер-Емерик Обамеянг може да се превърне в поредното голямо име, което да напусне Арсенал през лятото.

Легендата на „артилеристите“ заяви, че клубът няма да стане претендент за титлата във Висшата лига отново, докато продължава да преследва окачествената от него „слаба трансферна политика“. Арсенал спечели шампионската титла на страната четири пъти (на два пъти Висшата лига), докато Адамс бе в клуба – и грабна трета корона от Премиършип през 2004. От тогава насам клубът не е печелил трофея от Висшата лига, като през днешния сезон клубът се намира едва на девета позиция в класирането, а това повдигна и спекулации за евентуална раздяла с габонския нападател. Адамс смята, че подобно напускане вече се е превърнало в традиция в последните сезони на „Емирейтс“.

„Твърде вероятно е той да напусне. Обичах принципите на бившия мениджър Арсен Венгер – нито един играч не беше по-голям от клуба, и той се разделяше с футболисти, ако имаше смисъл за клуба от финансова гледна точка. Той си държеше на думата и отборът играеше в Шампионска лига всяка година – но клубът се превърна в такъв, който продава най-добрите си играчи. Ако аз бях треньор, щях да кажа „не продавайте Обамеянг в никакъв случай, трябва да привличаме играчи, да даваме шанс на момчета от академията и да пазим най-добрите си футболисти“, започна той за Sky Sports. Адамс отбеляза, че Бордът в Арсенал е наложил коренно различна стратегия в сравнение с престоя му в клуба.

„Хората говорят непрекъснато за Клас 92 в Манчестър Юнайтед – в нашия Клас 83 имахме шестима национали в младежкия тим – Найъл Куин, Пол Мърсън, Майкъл Томас, Дейвид Рокасъл, аз и Мартин Киоун. Но предвид факта, че членът на Борда тогава Дейвид Фишман инвестираше много в клуба през 95-а, на следващата година вече привличахме играчи от световна класа в Арсенал. Мениджърът на Манчестър Юнайтед Сър Алекс Фъргюсън се опита да му закупи, но аз нямаше как да напусна и попитах президента „имаме ли амбиция в клуба?“, продължи бившият бранител на „топчиите“.

Той отвърна „не се тревожи, инвестираме много пари и ще се опитаме да станем шампиони“. Не напуснах и останалото е история – Денис Бергкамп, Никола Анелка, Патрик Виейра, Еманюел Пти, Робер Пирес пристигнаха в състава – имахме петима световни шампиона в тима. Днешната версия на клуба е съвсем различна и смятам, че трансферната политика през последните няколко години определено страда. Сега продаваме най-добрите си играчи и никога няма да привлечем шампионски състав, когато се разделяме с най-класните си футболисти“, завърши Адамс.