Арсенал надви минимално гостуващия Бърнли – 2:1 в мач от 22-ия кръг на английската Висша лига.

Мачът завърши изключително драматично – с две дузпи в добавеното време от 8 минути. Първо Бърнли изравни за 1:1, но в последната секунда Алексис Санчес вкара също от бялата точка за 2:1.

Победата на „артилеристите“ ги изкачи на втората позиция в класирането с 47 точки, поне временно на пет след лидера Челси. Тотнъм остана трети с 46 пункта.

Бърнли пък е 13-и с 26 точки.

Срещата не бе особено зрелищна, но резултатът зарадва 59 955 зрители на „Емиратс“. Особено, като се има предвид фактът, че лондончани играха в последните 25 минути с човек по-малко заради червения картон на Гранит Джака.

Първото полувреме бе доста скучно за гледане. „Артилеристите“ се стремяха главно да имат значително надмощие в притежанието на топката, но това по никакъв начин не бе в съзвучие с ефективността им.

Единствената по-сериозна опасност до почивката създаде Алексис Санчес, но ударът му изпрати топката малко покрай гредата.

Трябваше да се стигна до статично положение в 59-ата минута, за да могат „артилеристите“ да излязат напред в резултата. След изпълнение на корнер пред вратата на Бърнли най-високо скочи защитникът Шкодран Мустафи и с глава забоде топката в мрежата на гостите за 1:0.

Арсенал обаче остана с човек по-малко в 65-ата минута. Гранит Джака извърши глупаво и грубо нарушение, което му донесе директен червен картон.

Бърнли пробва да се възползва от ситуацията 11:10, но не бе достатъчно настойчив в опитите си да изравни. Тогава на помощ на гостите дойде Франсис Коклен, който извърши. глупаво нарушение пеналта и съдията не се поколеба да отсъди дузпа.

В третата минута на добавеното време от седем Андре Грей стреля в средата на вратата от бялата точка. Петър Чех докосна топката но не я отклони – 1:1.

Арсен Венгер протестира срещу решението и бе изгонен за това.

В последната секунда на продължението обаче реферът Джонатан Мос взе ново важно решение – дузпа, но вече за Арсенал. Той бе бе подпомогнат от страничния съдия Анди Халидей в решението си. Бен Мий вдигна високо крак и уцели по главата Лоран Кошчиелни, но преди това имаше немаркирана засада.

Алексис Санчес копна топката и вкара с „Паненка“ решителната дузпа – 2:1 и три точки за Арсенал.