Стоук Сити постигна трудна победа с минималното 1:0 като домакин на Лийдс Юнайтед в среща от 13-ия кръг на английския Чемпиъншип. Единственото попадение падна в 80-ата минута, когато Паскал Струик си отбеляза автогол. Гостите пък изпуснаха дузпа пет минути преди това, когато Патрик Бамфорд стреля в аут.

Българският национал Илия Груев-младши започна за първи път като титуляр за Лийдс и остана на терена до 85-ата минута, когато беше заменен от Люк Ейлинг. Полузащитникът се понрави с изявите си, като записа 46 докосвания до топката, направи един ключов пас и извърши едно нарушение.

Срещата беше равностойна, но гостите пропуснаха да си тръгнат с нещо от срещата, след като в 74-та минута влезлият от пейката Патрик Бамфорд беше съборен в наказателното поле от капитана на домакините Бен Пиърсън и последва дузпа. С изпълнението се зае потърпевшият, който обаче стреля над вратата в 75-ата минута.

„Грънчарите“ стигнаха до трите точки с доза късмет пет минути по-късно, когато топката беше центрирана от корнер в малкото наказателно поле, където резервата Уесли Мораес беше изпуснат от Бамфорд и стреля с глава, но в напречната греда. Топката обаче рикошира от главата на Паскал Струик на голлинията и попадна злощастно във вратата – 1:0.

Снимки: Gulliver/GettyImages
39 снимки

По този начин Стоук Сити събра 16 точки и заема 17-ата позиция, докато Лийдс остава трети с 22 пункта. В следващия кръг „грънчарите“ гостуват на Мидълзбро, докато Илия Груев-младши и компания, които бяха записали три поредни победи преди тази среща, приемат Хъдърсфийлд.