Евертън постигна труден, но сладък успех в мача си със Саутхемптън от 20-ия кръг на Висшата лига. Той беше още по-сладък за мениджъра на "карамелите" Роналд Куман, който най-после победи отбора, който водеше до миналия сезон и в чийто успехи имаше сериозен дял. 

Един негов ход се оказа достатъчен, за да бъде извоюван успехът с 3:0. Той пусна на терена Енер Валенсия в 60-та минута и той му се отплати с гол и беше спънат за дузпата, от която Лейтън Бейнс уби интригата. В края и Ромелу Лукаку се разписа, за да оформи крайния резултат.  

Но пък попадението на белгиеца беше с историческо значение. С него той натрупа 72 гола на сметката си за мърсисайдци във всички турнири, с което се изравни по отбелязани попадения с легендата на клуба Дънкан Фъргюсън. А с това определено може да се гордее. 

Този мач обаче не започна по начина, по който мнозина може би очакваха. У двата отбора си личеше умората от натоварения график по празниците и така типичните двуостри нападения ги нямаше в първите минути. 

Ромелу Лукаку и Рос Баркли отправиха опасни удари, но не чак толкова, че да затруднят особено Фрейзър Форстър. "Светците" пък стигнаха и до гол, но той беше отменен заради явното нарушение от страна на автора му Джей Родригес. 

Той вкара топката в мрежата с летящ плонж, но първо беше в засада, а после използва и двете си ръце, за да преодолее Хоел Роблес. Логично гол не беше зачетен, а англичанинът само може да се радва, че не получи и картон. 

Общо взето, чистите положения преди почивката липсваха, а до нея още веднъж Родригес беше на стрелкова позиция, но пак не беше точен, а заслуга имаше и Роблес за отразяването на удара му. 

Така развръзката остана за втората част. В нея натискът на "карамелите" беше здрав, но безплоден. Ударите на Рос Баркли, Лукаку и Кевин Миралас не бяха точни, а Форстър нямаше много намеси. 

В 65-та минута Саутхемптън можеше да стигне до повеждане в резултата, но излезлият сам срещу Роблес Нейтън Редмънд стреля изключително силно в тялото му и гол така и не падна. Развръзката обаче наближаваше. 

Първото действие от нея беше в 74-та минута. Тогава Шеймъс Коулмън центрира перфектно от десния фланг и сложи топката на главата на Лукаку. Белгиецът стреля, но Форстър изби с крак, но право в тялото му. Този път нападателят отклони към непокрития Енер Валенсия и той скъса мрежата с шута си - 1:0. 

Малко след това всичко като интрига приключи. В 80-та минута Мая Йошида направи глупав фаул в наказателното поле срещу Валенсия и реферът непоколебимо даде дузпа. От 11-те метра Лейтън Бейнс беше точен и направи 2:0. 

До края последваха два пропуска на Саутхемптън и трети гол за Евертън. Той беше дело на Лукаку, който получи идеален извеждащ пас в наказателното поле и с първото си докосване до топката в този случай изстреля такъв снаряд, че щеше да скъса мрежата - 3:0. Така изравни Дънкан Фъргюсън със 72 гола във всички турнири. 

При тази класика приключи и мачът, а с трите точки "карамелите" се утвърдиха на седмата позиция с 30 точки, с шест повече от днешния им съперник.