Мениджърът на Саутхемптън Роналд Куман упрекна Манчестър Юнайтед за начина, по който освободи неговия сънародник Луис ван Гаал от поста мениджър.

Макар холандският специалист да донесе рекордна 12-а ФА Къп на „червените дяволи“, само 48 часа след триумфа от клуба съобщиха новината, че той е освободен. Дни по-късно стана ясно и името на неговия наследник – Жозе Моуриньо.

„Гледах отстрани целия процес около Ван Гаал и Моуриньо. Месеци наред ние всички четяхме, че Моуриньо преговаря с Юнайтед“, коментира Куман. „Ако Луис е разбрал, че ще бъде уволнен чак след спечелването на трофея, то тогава Манчестър Юнайтед като клуб изобщо не заслужава медал за начина, по който се отнесе с него.“

Известно е, че въпреки постоянните спекулации за уволнението на 64-годишният Ван Гаал, последният винаги твърдеше, че разполага с пълната подкрепа на шефовете. „Ако разбирате нещичко от бизнеса на най-високо ниво във футбола, то е, че този тип сделки не се случват за една нощ. Луис беше поставен под огромно напрежение в течение на месеци. Точно по тази причина се възхищавам на начина, по който запази своето достойнство. Разбира се, имаше и много пререкания между него и медиите. Понякога си мислех, че той имаше и по-добри варианти за реакция в подобни ситуации. Луис обаче си е Луис. Като отчитам огромното напрежение около него, смятам, че той свърши чудесна работа със спечелването на ФА Къп“, добави Куман.