В четвъртък вечерта излезе и втората част от противоречивото за много хора интервю на световната футболна звезда Кристиано Роналдо с журналиста Пиърс Морган. В нея португалецът продължи с критиките по адрес на настоящия си клуб Манчестър Юнайтед, мениджъра Ерик тен Хаг и ръководството на тима.

Той сподели още, че не е сигурен дали ще на „Олд Трафорд“ и след Световното в Катар, разкри за оферта от Саудитска Арабия , които е отхвърлил, като говори и за най-големия си съперник през годините – Лионел Меси.

Ето и най-важните акценти от втората част на интервюто му:


Относно това дали за него парите са по-важни или съревнованието:

„Разбира се рекордите, адреналинът. Но нека бъдем честни, в последните години футболът много се промени. Той все повече ми изглежда като бизнес. Понякога и Джорджина ми казва: „Не разбирам защо се държат с теб като с парче месо“. Аз и отговарям: „Да, това е вярно“. Но това е част от бизнеса, а в момента всичко е бизнес“.

За демонстративното си напускане на „Олд Трафорд“ преди края на мача с Тотнъм:

„Честно казано съжалявам за това. Може би или пък не, не знам. Трудно ми е да кажа на 100%, но нека кажем, че съжалявам. Но също така се чувствах провокиран от треньора. Не може да ме пуска в игра за три минути. Съжалявам, не съм такъв играч. Знам какво мога да дам на отбора“.

За случката в края на мача с Райо Валекано през лятото:

„Аз и още осем играчи си тръгнахме по-рано, но те споменаха само моето име... всички го направиха. Миналата година много футболисти направиха същото. В този мач осем играчи го сториха, но всички говорят само за черната овца, която съм аз. Напълно го разбирам. Добре, станалото-станало. Извиних се на треньора и за мен тази страница е затворена“.

За това дали се опитват да го изгонят от Юнайтед и за отношенията му с мениджъра Ерик тен Хаг:

„Останах с впечатлението, че той не разчита на мен, защото пропуснах предсезонната подготовка и трябва да чакам своя шанс. Разбирам това. Но не виждам същото отношение към други играчи. Също така разбирам, че когато поема нова работа, особено в Манчестър Юнайтед, където положението бе лошо в последните години, вероятно има нужда да изчисти къщата - нека го кажем така. Но начинът, по който подходи, начинът, по който бе преувеличено от пресата, вероятно е заради лошата комуникация помежду ни. В началото разбирах треньора, защото пропуснах предсезонната подготовка, така че няма да играя. Но освен това се случиха и други неща, за които хората не знаят и няма да крия, че емпатията на треньора не е добра. Честно. Той не ме уважава, но нещата са такива, каквито са. Може би това бе причината да напусна стадиона в мача с Тотнъм“.

За това, че не игра в дербито с Манчестър Сити:

„Извинения, това са само извинения. Виждам много неща, за които не искам да го критикувам. Той може да има свое мнение за мен. Има право да избира играчите, които са най-подходящи за отбора, уважавам това, но постоянно чувам извинения. Извиненията имат къси крака и не може да се извиняваш постоянно. В това няма никакъв смисъл. Не искаш да ме пуснеш срещу Манчестър Сити в знак на уважение, но след това искаш да вляза за три минути срещу Тотнъм, в това няма смисъл... Мисля, че той го направи нарочно за да даде пример, че в националния отбор или в някой друг клуб, ако треньор иска да ме пусне за 5 минути, когато някой е контузен или когато има нужда от мен, аз ще помогна. Но тогава се чувствах провокиран, не само заради този мач, но и заради нещата, които се случиха преди това“.

За изваждането му от групата за мача с Челси:

„Смятам, че това беше стратегия на клуба за реакция към мен. Бях много, много, много, много разочарован от комуникацията ми с Манчестър Юнайтед. Честно казано, никога преди не съм имал проблем с друг клуб или друг треньор. А те ме наказаха за три дни, което смятам, че бе много. Това е срамно“.

За учудването на големия му син, след като бе изваден от състава на Манчестър Юнайтед:

„Спомням си как се прибрах у дома и Кристиано ме погледна и ме попита: „Татко, няма ли да бъдеш на мача?“. Аз му отговорих: „Не, защото от клуба ме наказаха за три дни“. Той се изсмя: „Как така ще те накажат, като ти си най-добрият играч в света?“. Аз му казах: „Не, няма да играя, защото не съм се държал добре“. А той ме попита: „Как така не си се държал добре?“. От една страна се чувствах добре, защото бях по-спокоен, но в същото време бях и много разочарован. Да, съжалявам, извиних се, не съм перфектен, направих грешка. Но да ме накажете за три дни за това, смятам, че е твърде много. А след това раздухаха всичко в пресата, което още повече ме разочарова. Не ми казвайте, че най-добрите играчи, тези които искат всичко, ключовите футболисти, трябва да играят по три минути. Стига, това е неприемливо след всичко, което твърдяха преди това, че ме уважават. За мен това не е уважение, затова направих нещото, за което съжалявам. Извиних се на съотборниците си за ситуацията, написах същото и в „Инстаграм“. Колегите ми знаят как се чувствах и се извиних, но в същото време не съжалявам за нищо. Треньорът не показа уважение към мен и затова отношенията ни са такива. Пред пресата казва, че говори с мен, бла, бла, бла, но това са само думи за пред медиите, 100%. Ако ти не ме уважаваш, и аз няма да те уважавам“.

Ще остане ли в Манчестър Юнайтед и след 1 януари:

„Трудно ми е да кажа точно сега, защото мисля основно за Световното първенство. Това вероятно ще е последното ми Световно, пето такова. Не знам какво ще стане след това, но както винаги съм казвал, феновете завинаги ще останат в сърцето ми. Надявам се те да са на моя страна, независимо дали ще се върна или не. Никой не е перфектен. Всички сме хора и минаваме през различни епизоди. Аз съм човек и баща. Винаги ще си признавам грешките. Но в момента ми е трудно да кажа какво ще се случи след Световното. В момента мисля само за това и за националния отбор на Португалия. Когато пристигнах в Юнайтед, бях готов да помагам постоянно и за всичко. Да направя така, че отборът да се конкурира с най-големите в света. Но това е трудно, когато ти отсекат краката, не ти позволяват да блеснеш и не слушат съветите ти. Смятам, че имам какво да посъветвам клуба, защото трофеите са както индивидуални, така и колективни. Мисля, че мога да помогна много, но когато инфраструктурата не е добра...“.

За получената оферта от Саудитска Арабия:

„Да, истина е. Но в пресата продължават да пишат глупости, че никой не ме иска, което не е вярно. А аз бях щастлив, бях мотивиран за силен сезон с Юнайтед, но те продължават да повтарят, че никой не иска Кристиано. Как няма да искат играч, който е вкарал 32 гола миналата година, включително и в националния отбор?“

Защо е отказал офертата от Саудитска Арабия:

„Трудно е, трудно е. Но в същото време мислех, че съм щастлив тук и ще вкарам много голове. Все още го вярвам. Знам, че съм достатъчно добър да помогна на националния отбор и на Манчестър Юнайтед. Но, когато не чувстваш енергията на своя страна, става много трудно. Да, критиките винаги ще съществуват. "О, той е на 37, вече не е същият". Но искам да видя дали някой друг може да поддържа същото ниво на тази възраст. Да, в момента се чувствам много, много добре. Вярвам, че ми предстои страхотно Световно и съм физически и ментално готов“.

За продължителността на кариерата му и за това още колко може да играе на високо ниво:

„За мен това е глупав въпрос. Какво казват хората? Те не на същите, никой не е същият. Всеки ден остаряваме и това се отнася за всеки от нас. Нормално е. Трябва да се адаптираш, а аз смятам, че няма друг, който да може да се адаптира по-добре на тази възраст. Не твърдя, че съм същият като на 20 години, защото не е вярно. Но аз се адаптирам, и съм достатъчно умен, за да зная своите силни страни. Все още играя на най-високо ниво, бележа голове и ще продължа да го правя, ако съм щастлив и с чисто съзнание. Също така и ако хората около мен ме подкрепят, особено треньорът, президентът и директорите. Но когато усещаш негативна енергия, е трудно да бъдеш себе си, а с мен се случи точно това. Всичко, което се говори в последните месеци е боклук и не е вярно. Казват, че са ми предложили това или онова, много президенти и директори ме били отхвърлили. Това е абсолютна лъжа, защото това не се е случило. Има много отбори, всъщност не много, но достатъчно клубове, които искат да ме имат, а аз не съм отишъл там само защото се чувствам добре тук. Това е истината“.

За критиките, които го очакват след това интервю:

„Те ме критикуват, когато мълча, така че със сигурност ще ме критикуват още повече, когато говоря. Но мога да се справя с това, макар да знам, че ще разочаровам някои хора. На други пък може да се реванширам. Положението е такова, каквото е. Животът е труден и има много проблеми, с които да се справяме. Аз ще продължа да се боря с хората, които не вярват в мен и ще им покажа, че грешат. Трудно ми е, много ми е трудно да кажа, че няма да се завърна в Манчестър Юнайтед... но нека видим какво ще се случи. Както казах и по-рано, феновете винаги са били зад мен и ще останат в сърцето ми. Когато се разхождам по улиците виждам страстта и любовта на хората към мен, уважението им. Надявам се да не забравят какво съм направил и какво ще продължа да правя. Манчестър винаги ще остане на моята страна, независимо какво ще се случи. Благодаря за любовта, която ми дават през цялото време, дори и когато не играя. Дори и да ме критикуват, те остават в сърцето ми. Благодаря за подкрепата и дано се видим скоро“.

Каква ще е реакцията на Сър Алекс Фъргюсън след това интервю:

„Не съм говорил с него от месец, но и той винаги ме е подкрепял. Винаги ме е разбирал. Той по-добре от всеки в клуба знае, че Манчестър Юнайтед не върви по пътя, по който заслужава. Всеки знае това. Хората, които не виждат това, вероятно не искат да го видят. Феновете, те са отговорът и страстта към играта. Манчестър принадлежи на феновете и те заслужават истината. Инфраструктурата не е добра и трябва да се промени“.

Очакванията му за Световното първенство в Катар:

„Оптимист съм. Португалия има страхотен треньор и добра генерация футболисти. Гледам напред и вярвам, че ще стане прекрасно първенство. Ще е тежко, изключително трудно, но всичко е възможно. Ще се борим докрай“.

Дали ще се откаже, ако Португалия спечели Световната купа?

„Да, отказвам се, на 100%“.

За цялостното провеждане на Световното първенство в Катар:

„Всички национални отбори и всички хора трябва да бъдат приветствани в Катар и очаквам хубав турнир, ако трябва да съм честен. Смятам, че в Катар са готови. Странно е да играем по това време на сезона, но това е вид предизвикателство. Така смятам. Чувствам се добре и усещам положителна енергия“.

За своя най-голям съперник през годините - Лионел Меси:

„Той е невероятен футболист. Магьосник. Топ. С него делим сцената вече 16 години. Представяте ли си, 16 години! Отношенията ни са прекрасни. Не сме приятели, не си ходим на гости и не си говорим по телефона. Но като съперник, той е човек, когото много уважавам. Харесвам и как той говори за мен. Дори и нашите съпруги също имат взаимно уважение. И двете са от Аржентина. Какво да кажа за Меси? Той е страхотен човек, който прави невероятни неща във футбола“.

Кой трябва да спечели Висшата лига тази година:

„Предпочитам Манчестър Юнайтед, но ако не успее, нека е Арсенал заради начинът, по който играят. Харесвам техния отбор, харесвам треньора. Смятам, че имат добър състав. Ако Манчестър не е шампион, ще се радвам да е Арсенал“.

За плановете му за пенсиониране:

„Искам да играя още две години, може би три. Това е максимумът. Искам да завърша на 40. Това е добра възраст. Но не знам, не мога да виждам в бъдещето. Понякога планираш едно, а животът решава друго. Животът е динамичен и не знаеш какво ще се случи“.