Антонио Конте настоя, че не може да „принуди“ играчите на Тотнъм да се ваксинират независимо от скорошния бум на заразени с коронавирус в клуба.

„Шпорите“ ще се завърнат към мачове във Висшата лига с двубой срещу Ливърпул в неделя, след като последните им две срещи бяха отложени. Мачовете с Брайтън и Лестър, заедно с двубоя срещу Рен от Лигата на конференциите, бяха отложени (б.ред; мачът с Рен бе впоследствие и отменен) след няколко положителни случаи на КОВИД в лондонския клуб.

Разкривайки че самият той е ваксиниран, Конте окуражи футболистите си да го сторят, но заяви, че това остава въпрос на личен избор. „Всеки един човек, всеки един играч или член от щаба на Тотнъм или други клубове трябва сам да вземе решение за себе си. Аз взех своето решение, моето семейство взе свое решение. Но не мога да принудя никого да вземе лично решение само защото смятам, че е правилно. Много е трудно да влезеш в главата на друг човек. Аз съм ваксиниран и моето семейство, жена ми и дъщеря ми, сториха същото. Но, със сигурност, този въпрос е личен въпрос. Иска ми се и другите да го направят, но всеки един човек трябва да вземе най-доброто решение за себе си“, започна той на пресконференцията си преди сблъсъка с Ливърпул.

Съставът на Юрген Клоп ще гостува в северен Лондон с няколко липси именно заради вируса. Върджил ван Дайк, Фабиньо и Къртис Джоунс пропуснаха успеха над Нюкасъл с 3:1, след като върнаха положителни тестове. Клубовете от Висшата лига вероятно ще се съберат в понеделник, за да обсъдят евентуално спиране на първенството заради вилнеещия щам на коронавируса „Омикрон“. Конте не сподели дали е срещу временно спиране, но подчерта, че отборът му е готов да се изправи срещу Ливърпул, който е втори в Лигата.

„Готови сме да следваме правилата и сме готови да играем, и сме готови да направим това, което ни кажат от Висшата лига. Има правила и трябва да ги спазваме и уважаваме. Готови сме да го направим. Със сигурност ситуацията не е проста или лесна за всички отбори. Подговени сме да играем всеки мач. Беше същото и с Лестър, същото и с Рен, същото с всеки мач, който те решиха да отложат“, завърши италианецът.

Тотнъм е седми в класирането, но има три мача по-малко от Арсенал и Уест Хем, които са съответно четвърти и пети, след като двубоят им с Бърнли стана жертва на бурята „Арвен“ във Великобритания през ноември. Играчите на Конте ще задминат лондонските си опоненти при три успеха във въпросните си отложени мачове.