Бившият играч на Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул и Селтик - Коло Туре иска да стане първият африканец, който да бъде треньор на отбор от Висшата лига на Англия. 38-годишният котдивоарец прекрати футболната си кариера през септември 2017 година. Той работи за кратко в треньорския щабове на националния отбор на родината си, а на клубно ниво от есента на 2017 година Туре е асистент на Брендън Роджърс първо в Селтик, а сега и в шампиона от 2016 година Лестър.

"Аз съм от Африка, гордея се с това, но във водещите шампионати няма много треньори от моя континент. В края на кариерата ми като футболист се замислих какво мога да дам на света. Какво мога да върна на играта? Каква е силната ми страна? Мислех да се заема с други дейности, нещо свързано с финансите, но бързо разбрах, че там не бих бил така ефективен, както ми се иска“, сподели бившият защитник.

„Футболът е единственото нещо, което познавам добре и на което се наслаждавам. Почувствах, че футболът е единствената индустрия, в която наистина мога са сътворя нещо. Имам опит и знания за играта. Затова съм още тук. Искам да предам всичко на младите. Надявам се да получа шанс да стана първият африканец, който води отбор от Висшата лига. Няма да бъде лесно, но винаги някой трябва да положи началото, а другите да го последват", заяви още Коло Туре.