Мохамед бин Салман ще е новият силен човек в Нюкасъл. Каква е историята му? Той е роден в Джеда на 31 август 1985 г. и е най-големият син на третата жена на крал Салман - Фахда. На 21 юни 2017 година кралят на Саудитска Арабия Салман назначи сина си Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд за нов престолонаследник. Той зае мястото на Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е изпъден. По-късно се появиха слухове, че Мохамед бин Салман тайно замислял да изгони Бин Найф и да заеме мястото му, твърди преди време „Ню Йорк Таймс“. Салман има бакалавърска степен по право от университета „Крал Сауд“. Империята на кралското семейство включва саудитския петролен гигант "Арамко" (Saudi Aramco).

Той е похарчил стотици милиони за супер яхти, частни самолети, хеликоптери, френски замъци и редки картини. Твърди се, че притежава 134-метровата яхта „Serene“, която е на стойност 500 милиона долара. На нея има множество басейни и вани, два хеликоптера, хангар за хеликоптери, фитнес зала и киносалон. Тя може приюти 24 гости в 15 каюти.

През 2015 година принц Мохамед стана собственик на замък във Франция за 300 милиона долара, който по онова време беше окачествен като „най-скъпият дом в света“. Шато Луи XIV в Лувесиен се намира западно от Париж. Той включва фонтани, озвучителна система, светлини и климатик, които могат да се контролират от телефон. Имотът има винарска изба и киносалон. СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК!

През 2017 година принц Салман закупи на търг най-скъпата картина на Леонардо да Винчи - „Спасителят на света“. Стойността ѝ е 450 милиона долара.

През есента на 2018 година обаче престолонаследникът се сблъсква с глобален проблем заради смъртта на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Истанбул, като ЦРУ заключи, че той е убит по заповед на принца.

Но Саудитска Арабия многократно отрича, че престолонаследникът е имал някаква роля за смъртта на Кашоги. По-късно стана ясно, че 18 души са арестувани във връзка с убийството, а пред януари 2019 година заявиха, че прокурорите ще искат смъртното наказание за заподозрените.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Докато много световни лидери публично осъдиха принц Мохамед след смъртта на Кашоги, президентът Доналд Тръмп каза, че никога няма да разберем дали той е поръчал или не убийството на журналиста. Дори след заключението на ЦРУ, Тръмп изрази подкрепа за престолонаследника.

Сега Салман все повече ще бъде свързван с футбола, отколкото с политиката.