Кметът на Ливърпул изпрати писмо до Висшата лига на Англия относно "прекомерното" наказание лишаване от 10 точки, наложено на Евертън за нарушаване на финансовите правила.

Независима комисия наложи санкцията, след като беше установено, че клубът е надвишил разрешените загуби за период от три години с 19.5 милиона британски лири, а решението беше обявено в петък.

Кметът Стив Родъръм писа до изпълнителен директор на лигата Ричард Мастърс, за да изрази своята "дълбока загриженост" относно санкцията.

"Решението да се отнемат 10 точки от Евертън е прекомерно, като се има предвид желанието и активността на клуба в сътрудничеството с Висшата лига, за да се гарантира, че всички сделки са съвместими, когато беше ясно, че са близо до нарушаване на правилата", написа Родъръм.

"Има редица смекчаващи фактори в нарушението на Евертън във връзка с таваните на дълговете, които всъщност са геополитически и следователно извън техния контрол. Както много хора посочиха, наложеното наказание изглежда тежко за въпросното обвинение и определя нов прецедент. В сравнение със санкциите, наложени на други клубове за финансови нарушения, това надминава предишните наказания", добави кметът на Ливърпул.

"През 2010 година, когато Портсмут влезе в администрация, случай на сериозно лошо управление, те бяха наказани само с девет точки. За това, че попаднаха в администрация за втори път за три години през 2012-а, те бяха лишени с 10 точки. Намекът, че действията на Евертън са някак по-фрапиращи, е откровено абсурден. Напълно подкрепям призива на клуба и бих ви призовал да възприемете по-балансиран подход и да обмислите алтернативни форми на санкции, които не наказват несправедливо играчите и привържениците на отбора", се казва още в писмото.

"Като основател както на Футболната лига, така и на Висшата лига, Евертън е важна част от структурата на английския футбол. Те заслужават да бъдат уважавани", пише още кметът на Ливърпул.

Клубът обяви, че ще обжалва санкцията, като процесът се очаква да приключи в рамките на текущия сезон.