Потенциалният двубой, който може да короняса Ливърпул шампион на Висшата лига срещу Евертън трябва да се изиграе на „Гудисън Парк“, а не на неутрален стадион, смята кметът на града Джо Андерсън.

Мърсисайдското дерби ще бъде първият мач за възпитаниците на Юрген Клоп след рестарта на Премиършип след прекъсването заради пандемията от коронавирус. Ако вторият в таблицата Манчестър Сити загуби у дома от Арсенал на 17 юни, то тогава лидерът може да си гарантира първа титла от 30 години насам с победа над градския си съперник. За момента, двубоят е насрочен за провеждане на „Гудисън парк“ на 21 юни, неделя, но наскоро имаше призиви от полицията за преместване на неутрален стадион, за да се избегне евентуално струпване на фенове пред съоръженията, което би нарушило препоръките за социална дистанция.

Сблъсъкът влиза в категорията „високорискови“ и Андерсън наскоро заяви, че идеята за подновяване на кампанията не е особено добра, тъй като феновете не могат да бъдат контролирани и държани далеч от стадионите. Въпреки това, изглежда той е променил мнението си, като сега вярва, че мачът може да се проведе спокойно и безопасно в дома на Евертън. „Намираме се в по-добра позиция отколкото преди четири седмици и заключихме колко важно е да няма струпване на фенове пред стадионите. Имахме възможността да разговаряме с привържениците и клубовете свършиха работата си, като разбраха посланието, че феновете трябва да стоят настрана за доброто на играта. И двата клуба дадоха да се разбере, Юрген Клоп също. Така че нямам никакви възражения двубоите да се играят на нашите два стадиона, както дербито на „Гудисън“, така и двубоите на Ливърпул на „Анфийлд“, каза кметът на града.

Полицията в Мърсисайд няма възражения дербито да се изиграе на „Гудисън“. Проблемът ще бъде обсъден на събранието на Групата по препоръки и безопасност на Съвета на Ливърпул в понеделник. Ливърпул води с 25 точки на върха във Висшата лига, като почти неизбежно ще стане шампион при деветте оставащи кръга до края.