Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп отказа да коментира „човешките права” в Катар на брифинга преди първия мач от Световното клубно първенство – срещу мексиканския Монтерей. Германецът бе помолен да говори за тези проблеми в емирството, казвайки, че не той е човекът, който трябва да коментира пред обществото проблемите в страната. Клоп призна, че всички в Ливърпул са фокусирани изцяло върху футбола, а играчите му също нямат право да говорят по темата. Все пак наставникът акцентира, че уважава цялата култура в страната, но желае да има равенство.

Известен факт е, че европейският клубен шампион отказа да отседне в най-луксозния хотел в Доха, след като установиха, че има сериозни проблеми и жестока експлоатация на човешки труд, заради което решението за нов хотел бе взето набързо.

„Имам мнение върху футбола, а това е много сериозен въпрос, но мисля, че отговорите трябва да дойдат от хора, които знаят повече по въпроса”, започна Клоп на брифинга. „Въвлечен съм във футбола, но не и в политиката. Каквото и да кажа, няма да помогне, а единствено ще произведе заглавия – позитивни или негативни. Харесва ми, че питате тези въпроси, но аз съм грешният за отговор човек”, продължи германецът.

Запитан дали би адресирал съобщение към феновете на клуба, които са в Катар или възнамеряват да пътуват, Клоп отговори: „Не мисля, че някой трябва да се притеснява, ако всичко, което прави, е нормално. Трябва да уважаваш правилата в другите страни. Аз ги уважавам, докато съм в Англия – това е просто култура”.

Наставникът не обвини организаторите за решението на „Халифа Интернешънъл Стейдиъм” да се изиграят пет мача в няколко дни – включително две срещи в един и същи ден.

„Опасенията ми бяха от Англия, тъй като никога не бяхме играли футбол в Катар, но терените са брилиянтни. Когато пристигнахме в неделя, валеше много силно, но отговорникът за тревното покритие на „Анфийлд”, който е с нас тук, довери, че теренът е изграден върху пясък, който ще „прибере” бързо цялата вода, така че нямаме притеснения”, допълни той.

„Контузията на Джини Вайналдум не е толкова сериозна, колкото помислихме в първия момент, така че той се възстановява и прави нужните неща. Ще видим как ще се чувства и дали ще може да играе. Върджил ван Дайк е добре. Имаме различни варианти за възстановяване, така че това е причината той да не участва на тренировката в понеделник, но е добре. Всички останали се чувстват окей”, завърши Юрген Клоп.