Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп направи анализ на своя престой досега на „Анфийлд”. Германският наставник също така разисква какво е сторил до този момент на поста в клуба от града на Бийтълс, както и говори за бъдещето си в Англия. Ливърпул е на върха в класирането на Премиър лийг на Коледа, а това се случва за пръв път от 2013-а година насам. Именно свещеният празник даде повод на Клоп да даде интервю пред английските медии и да говори за своите виждания и бъдещето си.

Плановете за коледния ден:

„В Англия празнувате главно празника на 25-и декември, но в Германия оценяваме много 24-и декември, тъй като е Бъдни вечер. Попитах момчетата как искат да го направим. Знаехме, че трябва да тренираме, но аз съм достатъчно гъвкав, за да ги попитам какви са техните традиции. Имахме занимание рано сутринта и след това пуснах момчетата да се приберат у дома, за да прекарат своя ден и сторят всички традиции със семействата си. След това се срещнахме вечерта в хотела, за да вечеряме и да мислим за мача с Нюкасъл. Винаги е предизвикателство, когато имаш домакински мач на "Боксинг Дей", но се е случвало и да гостуваме в този ден. Знам, че хората не мислят за такива неща, но играчите имат малки деца и ние се опитахме да се нагодим, както му е реда”, сподели Клоп.

Какво му липсва най-много от Германия на Коледа?

„Ваканцията! Обикновено активно почиваме в Германия по това време. Знам, че моите колеги там сега са на почивка на топли места, или на ски. Нашите деца са вече пораснали и не мислим толкова много за 24-и декември. Искаме да починем на някое хубаво място и да прекараме добре заедно. Не ми липсва много, ако трябва да сме честни. Смятам, че Коледа е страхотен празник и мога да го прекарам добре навсякъде, но ми става мъчно, когато се сетя за играчите и техните деца – не е яко. Други хора също са въвлечени в това. Продавачите на билети, стюардите, както и много други хора, вършейки работата си. За мен няма проблем, но за много хора не е добре”.

Юрген Клоп

източник: Gulliver/GettyImages

Може ли да остане в Ливърпул след края на настоящия си договор?

„Не мисля за това в този момент. Ако го напишете сега, много хора ще почнат да говорят. Всичко е добре за момент, но хората ще кажат: „Клоп не е спечелил нищо”. Има истина в това твърдение, но не мисля за 2022-а година, тъй като има много време. През лятото имаше хора, които ме съветваха, че „най-добре е да си отида”, ако не спечеля нещо.

Юрген Клоп

източник: Gulliver/GettyImages

Други казваха, да си тръгна, ако не взема нищо. Трябва да се наслаждаваме на момента всички – собствениците, феновете, играчите и всички около клуба. Намираме се в добро време, а 2022-а е далеч. Не мисля за това и не смятам, че е нужно”.

Коя бе най-важната точка от 2018-а година?

„Може би най-хубавото чувство бе, когато се върнахме в хотела си в Рим след класирането за финала в Шампионската лига. Всичко беше прекрасно. Целият сезон беше хубав, тъй като имахме добри мигове. Ако бяхме финиширали кампанията си тогава, то щяхме да имаме две седмици повече почивка, но последва финала в Киев. Това е нещото, което те води да работиш. Да постигаш добри резултати и значими събития. Шампионската лига е вълнуващ турнир, а напрежението от мачовете е различно.

Юрген Клоп

източник: БГНЕС

Какво да очакват феновете на Ливърпул през новата година?

Надявам се на още по-голямо израстване от отбора ми, а момчетата го показват непрестанно. Остаряваме все повече и повече, но групата ми не е стара. Просто е все по-опитна. Това ти помага за идната година, ако си достатъчно умен да го асимилираш, а момчетата са. Очаквам още няколко специални мача до края на кампанията, с невероятен интензитет. За да не ви лъжа, за мен всеки мач е такъв”, завърши мениджърът на Ливърпул.