Ливърпул се завърна към резултатната си игра и в 10-ия кръг на Висшата лига разгроми гостуващия Кардиф Сити с 4:1. Макар да допусна първо шампионатно попадение в мрежата си при домакинство (след 918 минути), мачът мина под знака на Садио Мане и Мохамед Салах. С двете си попадения сенегалецът стана първият представител на своята родина с 50 гола във Висшата лига, докато Салах вкара веднъж и даде 2 асистенции. В същото време Джердан Шакири влезе от пейката и отбеляза своя дебютен гол за „червените” в официален двубой.

Началото на мача трудно би могло да бъде толкова едностранчиво. Ливърпул наложи тотален превес срещу съперника, който се бе окопал здраво в собствената си половина, а често се групираше плътно около наказателното поле. Въпреки този факт „червените” поведоха с 1:0 още в 10-ата минута. Тогава Трент Александър-Арнолд изпрати центриране от десния фланг, а Сол Бамба изчисти топката право към намиращия се около точката на дузпата Садио Мане. Шутът на сенегалеца се оказа блокиран, както и последвалият на Джорджинио Вайналдум. Мохамед Салах обаче се оказа на точното място, за да стреля от упор към опразнената врата – 1:0.

Само 3 минути по-късно домакините можеха да удвоят аванса си, като след статично положение Върджил ван Дайк се включи добре и нанесе коварен изстрел с глава. Топката обаче срещна левия стълб зад Нийл Етъридж и остана в игра.

Доминацията на мърсисайдци през първите 45 минути беше пълна, но головите им  положения не бяха много на брой. Едва в края на полувремето те хванаха съперника на контраатака, при която Алберто Морено се включи отляво и центрира към далечната греда. Точно пред вратарското поле непокрит беше Адам Лалана, който нанесе прецизен изстрел с глава. Топката беше извън обсега на Етъридж, ала застаналият на голлинията капитан Шон Морисън изчисти пред голлинията.

След почивката събитията се промениха кой знае колко, макар че Кардиф заигра с една идея по-офанзивно. Настоятелността на Ливърпул даде резултат в 66-ата минута, когато Мане и Морено с дружни усилия опитаха няколко пъти поред да спечелят топката в наказателното поле на гостите. Сенегалецът най-сетне успя да го направи и изненада всички, в това число и стража Етъридж, с мощен диагонален изстрел, който опъна мрежата – 2:0.

Буквално от нищото отборът на Нийл Уорнък успя да стане първият, който вкарва на „Анфийлд” във Висшата лига през този сезон. В 77-ата минута Джуниър Хойлет опита набег отдясно по атаката и центриране, а Ван Дайк посегна да изчисти, но просто продължи движението на топката вътре в пеналта. Калъм Патерсън не чака друга покана и отклони кълбото точно толкова, че то да мине покрай Алисон – 2:1.

Отговорът на домакините обаче беше повече от красноречив, а Мохамед Салах показа, че може да бъде отборен играч. Именно египтянинът блесна с асистенциите за последвалите 2 гола. Първо в 84-ата, получавайки отдясно по крилото, той демонстрира страхотна визия и с фалцов пас по тревата остави резервата Джердан Шакири фронтално срещу вратата. Швейцарецът елегантно литна съперников бранител, преди да плъзне топката към долния десен ъгъл – 3:1. Така бившият ас на Байерн Мюнхен и Стоук Сити стана първият швейцарец, отбелязвал гол за Ливърпул.

Последната въпросителна в мача падна само 3 минути по-късно, когато Фабиньо спечели топката в центъра, Мане я подаде към Салах и се устреми напред. Сенегалецът получи перфектната асистенция, за да се озове зад гърба на защитниците и да прехвърли Етъридж – 4:1.

Ливърпул временно излезе на първото място във временното класиране с 26 точки, на 3 пред Манчестър Сити, който играе срещу Тотнъм в понеделник вечер. Кардиф пък е 17-и с едва 5 точки и голова разлика 9:23.