Лестър избегна на косъм огромно разочарование в 4-ия кръг на ФА Къп, като с голяма доза късмет се добра до 2:2 навън срещу втородивизионния Дарби Каунти. „Овните“ водеха в резултата до 87-ата минута, когато не някой друг, а капитанът Уес Морган спаси скалпа на английския шампион.

Тимът на Клаудио Раниери ще има шанс да се представи доста по-добре в преиграването, тъй като феновете им нямаше с какво толкова да се гордеят от играта им на „Прайд Парк“. Едва през второто полувреме се пролича, че на терена има отбори от различни нива на английския футбол, макар тъкмо тогава Лестър да се отчете с някои направо невероятни пропуски.

Срещата не можеше да започне по по-добър начин за гостите, които с голяма доза късмет откриха резултата в 8-ата минута. Кристиан Фукс центрира от ъглов удар отдясно по атаката, а във вратарското поле тя се удари в гърба на играч на Дарби. Кълбото отскочи към Крис Беърд, който неумело го насочи към собствената си врата, а застаналият на голлинията Дарън Бент завърши трагедията, като вместо да изчисти, ритна топката в мрежата – 0:1.

„Овните“ в никакъв случай не униха след попадението, а напротив – започнаха да показват рогата си. Постепенно играта се изнесе в половината на английския шампион и в 21-ата минута грешникът Бент изкупи вината си. Домакините разиграха късо от корнер, преди Уил Хюз да центрира към зоната около точката на дузпата. Там от трудна позиция и с човек на гърба Бент тънко отклони кълбото с глава, а то влетя изключително точно до десния стълб зад Каспер Шмайхел – 1:1.

Лестър можеше да възвърне аванса си при една бърза контраатака в 26-ата минута. Тогава Оказаки пренебрегна възможностите за комбинации вляво и вдясно, за да играе сам. Японецът шутира много силно от дъгата, а Карсън с една ръка трябваше да избива над гредата.

Играта ставаше все по-двуостра с напредване на времето, но преди почивката домакините бяха тези, които ликуваха. В 40-ата минута защитниците в сини екипи на два пъти не успяха да изчистят топката далеч от наказателното си поле, а Крейг Брайсън я пое на гърди и се засили към наказателното поле. Шотландецът показа сериозна скорост и никой не можа да го спре да шутира много прецизно по диагонала в долния ляв ъгъл – 2:1.

След паузата Лестър излезе доста по-мобилизиран и рано стигна до чудесни ситуации, които пропусна по комичен начин. Първо в 49-ата минута Анди Кинг се спусна отдясно и центрира остро във вратарското поле, където Карсън не се намеси добре. Вратарят боксира право в краката на резервата Демарай Грей, който вместо да прати топката където и да е в почти опразнената врата я изстреля обратно в ръцете на падналия страж.

Секунди по-късно Варди изработи нова ситуация за Грей с пас вляво, а младокът се представи доста по-успешно при изстрела. Кълбото рикошира в левия стълб и се насочи към Шинджи Оказаки, който като по чудо не се възползва. Японецът първо шутира в тялото на защитник, докато при втория опит уцели още изправящия се страж.

Дарби, който имаше много по-малко шансове след паузата, изпусна златна възможност да реши всичко в 58-ата минута. Тогава Джони Ръсел се отчете с непростим пропуск. Той бе оставен да стреля напълно непокрит с глава от границата на наказателното поле, но вместо да забие кълбото в близкия ъгъл, намери външната страна на мрежата.

Лестър намери спасението благодарение на своя капитан Уес Морган. Огромният бранител донесе равенството три минути преди края на редовното време, когато пребори Ричард Кио, за да стигне първи до центрирането на Демарай Грей от корнер. Последва много силен изстрел по диагонала, който беше извън възможностите на Карсън.

В продължението опитният страж спаси „овните“ от загубата, като този път се справи с шут на влезлия като смяна Рияд Марез. Така двата отбора ще преиграват на „Кинг Пауър Стейдиъм“.