Ливърпул и лидерът в английската Висша лига - Арсенал, не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 2:2 в спиращо дъха зрелище в последен сблъсък от 30-ия кръг на шампионата. Всичко на "Анфийлд" стартира още в осмата минута, когато Габриел Мартинели откри, но Габриел Жезус удвои в 28-ата минута. "Артилеристите" контролираха отлично сблъсъка в по-голямата част от първата част, преди обаче Мохамед Салах да върне едно попадение в 42-ата минута.

Оттам нататък мърсисайдци взеха превес и в началото на второто полувреме получиха право да изпълнят дузпа, която обаче Салах изпусна в 54-ата минута. Домакините натиснаха сериозно и съумяха да изравнят чрез златната резерва Роберто Фирмино в 87-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
76 снимки

Това обаче не беше всичко. В добавеното шестминутно продължение Ливърпул създаде няколко прекрасни положения, с които можеше да осъществи грандиозния обрат, но с уникални спасявания се отчете вратарят на лондончани - Аарън Рамсдейл, който се превърна в герой и запази точката за своя тим.  

Ливърпул за пореден път показа страхотен дух и не се отказа да търси победата до самия край, но все пак отново не победи заради допуснатите два гола през първата част, които дойдоха след груби грешки в тяхната защита. Така "червените" веченямат успех в четвърти пореден мач и остават на осмата позиция с 44 точки, като изостават на 12 от четвъртия Манчестър Юнайтед и класирането за Шампионска лига вече изглежда почти непосилна задача. В следващия кръг мърсисайдци гостуват на Лийдс Юнайтед.

БГНЕС / BGNES
61 снимки

За Арсенал пък победата също бе жизненоважна в борбата им за титлата с Манчестър Сити. "Топчиите" остават лидер със 73 точки, с шест повече от "гражданите", които обаче имат и мач по-малко в актива си. Следващата седмица "артилеристите" имат лондонско дерби срещу Уест Хем Юнайтед.

Мениджърът на Ливърпул - Юрген Клоп, бе направил пет промени в сравнение с нулевото равенство с Челси. Върджил Ван Дайк, който пропусна мача на „Стамфорд Бридж“ заради болест, се завърна като титуляр, заедно с Трент Александър-Арнолд, Андрю Робъртсън, Коди Гакпо и Мохамед Салах. Тиаго Алкантара пък беше възстановен от своята контузия, но остана на пейката за началото на срещата.

БТА / BTA
81 снимки

Наставникът на Арсенал - Микел Артета, бе предприел само една рокада от двубоя с Лийдс Юнайтед. Букайо Сака замени Леандро Тросар в стартовия състав, докато Габриел Жезус и Габриел Мартинели бяха другите в атака за „артилеристите“.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Сблъсъкът на "Анфийлд" беше предшестван от минута мълчание в памет на жертвите от трагедията на „Хилзбъроу“.

Още преди да е изтекла и минута от срещата гостите от Лондон създадоха първата ситуация за гол. Габриел Мартинели проби отляво, премина покрай Трент Александър-Арнолд в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но Андрю Робъртсън го спря. Последва нов шут на Гранит Джака, който обаче също бе блокиран.

Ливърпул отговори в шестата минута, когато Коди Гакпо получи на левия фланг, влезе навътре и стреля от границата на наказателното поле, но високо над вратата.

Арсенал обаче поведе в осмата минута след бърза атака и поредна грешка в защитата на Ливърпул. Букайо Сака превзе пространство в половината на домакините и комбинира с капитана Мартин Йодегор, който опита да му върне жеста. Получи се обаче рикошет в крака на Върджил ван Дайк и топката попадна в Мартинели, който влезе в наказателното поле, където нито Александър-Арнолд, нито Андрю Робъртсън успяха да го спрат, Алисон пък остана статичен и бразилецът пусна топката покрай сънародника си в долния му десен ъгъл – 0:1.

Четири минути по-късно отново Мартинели получи отляво, влезе в наказателното поле, а след това върна леко топката за връхлитащия Олександър Зинченко, който стреля силно без забавяне, но този път Алисон се намеси и изби в ъглов удар.

В 17-ата минута Сака центрира от границата на наказателното поле отдясно към далечната греда, където Габриел Жезус опита да засече от малък ъгъл, но в аут.

Ливърпул създаде най-доброто си положение в мача дотук в 20-ата минута. Робъртсън отне топката в половината на Арсенал от Сака, след което Къртис Джоунс комбинира с Фабиньо, а той от своя страна изведе с чудесно подаване по въздуха Анди Робъртсън отляво в наказателното поле, който стреля ниско по диагонала, но малко покрай гредата в аут.

Двадесет минути след първия гол Арсенал нанесе втори удар. Отново Мартинели беше с основна заслуга за попадението, след като беше изведен отляво на скорост по чудесен начин от Джака, след което бразилецът се спря до пеналтерията и центрира на границата на вратарското поле. Там Жезус успя да се вклини между Ван Дайк и Робъртсън, след което с глава прати топката във вратата на Алисон в левия му ъгъл за 0:2.

В 33-ата минута капитанът на домакините – Джордан Хендерсън, пресече пас в половината на гостите от страна на Роб Холдинг и веднага изведе зад защитата Мохамед Салах, който влезе отдясно в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но слабо за неговите стандарти в аут.

В 40-ата минута се стигна до нерви на терена. Тогава Ибрахима Конате извърши нарушение срещу Джака на тъчлинията, но нарушение не беше отсъдено и играта продължи. Александър-Арнолд върна топката към своя вратар, а в този момент беше изблъскан от швейцареца. Английският защитник не му остана длъжен и му отвърна подобаващо и се стигна до искри между играчите на двата отбора. В крайна сметка всичко се размина само с жълти картони и за двамата футболисти.

Три минути преди края на първата част обаче Ливърпул намали изоставането си. Робъртсън овладя на гърди и намери Гакпо в половината на Арсенал, който пък комбинира с Джоунс. Той напредна отляво до наказателното поле, изчака добре Диого Жота да го дублира и технично му предостави топката с пета, след което португалецът центрира, Хендерсън опита да засече, но я засече, така че тя отиде към далечната греда, а там Салах бе изпуснат от Габриел Магаляеш и отбеляза за 1:2.  

В третата минута от добавеното време „червените“ бяха много близо до изравняването. Александър-Арнолд центрира отдясно към далечната греда, където Жота отигра, но Аарън Рамсдейл изби. Топката обаче попадна на пътя на Хендерсън, който от около точката за дузпа стреля над гредата.

Ливърпул стартира надъхано втората част и четири минути след паузата Конате направи остър, но чист шпагат в краката на Джака и отне топката. Тя попадна в Гакпо, който изведе Салах отдясно в наказателното поле, който реши да стреля от малък ъгъл вместо да подава и това се оказа грешното решение. 

В 52-ата минута натискът на Ливърпул им даде шанс да изпълнят дузпа. След центриране от корнер в наказателното поле на Арсенал последва разбъркване, а Холдинг събори Жота и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае Салах, който обаче стреля покрай дясната греда на Рамсдейл в аут. Това бе втори пропуск на египтянина от дузпа през този сезон.

В 57-ата минута отново Салах беше спрян от това за изравни. Робъртсън центрира отляво в наказателното поле, където Холдинг отклони с глава към втора греда, където беше египтянинът, който овладя с десния и стреля технично с левия крак, но Рамсдейл спаси.

След час игра Клоп пусна на терена Тиаго Алкантара и Дарвин Нунес, които замениха Къртис Джоунс и Диого Жота.

Последва леко затишие на терена, в което Арсенал опита да изнесе играта в по-предни позиции, за да успокои набезите на домакините, които продължаваха да държат повече топката. Нови опасности пред двамата вратари обаче липсваха.

В 74-ата минута Джака изведе на скорост Мартинели по левия фланг, който се стрелна в наказателното поле и центрира към далечната греда за Сака, но пред погледа му Робъртсън направи шпагат, който успокои топката и Алисон улови. Секунди след това домакините сбъркаха при изнасянето на топката и Йодегор стреля пред наказателното поле, но бразилският страж на мърсисайдци улови.

Девет минути преди края на редовното време на двубоя резервата Дарвин Нунес направи поредния си голям пропуск през сезона. Салах изведе чудесно с едно докосване уругваецът зад защитата на Арсенал, а нападателят влезе в наказателното поле сам срещу Рамсдейл и опита да стреля покрай него в далечния ъгъл, но уцели право английският страж.

В 85-ата минута Сака центрира от ъглов удар към границата на вратарското поле, където Роберто Фирмино изпусна Габриел Магаляеш, който с глава нанесе точен изстрел, но право в Алисон, който улови.

Ливърпул обаче не се предаде и успя да изравни резултата в 87-ата минута. Тогава Хендерсън комбинира с Александър-Арнолд отдясно, защитникът преодоля Зинченко, влезе в пеналтерията и центрира към втора греда във вратарското поле, където Бенджамин Уайт увисна, а Роберто Фирмино заби топката с глава във вратата на Рамсдейл за 2:2.

Драмата обаче предстоеше в даденото шестминутно продължение.

Във втората минута от него Салах комбинира с Александър-Арнолд, който реши да стреля от над 20 метра, но топката профуча над напречната греда. Две минути по-късно Анди Робъртсън центрира към далечната греда, където от близко Салах засече, но над вратата.

След по-малко от минута Ливърпул разигра олично отдясно, като топката мина пред Хендерсън, Тиаго Алкантара и Александър-Арнолд, който изведе Салах отдясно в пеналтерията, а нападателят стреля технично с левия крак към далечния ъгъл, получи се лек рикошет и топката летеше към вратата, но отново Рамсдейл се намеси и изби блестящо с една ръка.

В последната минута английският вратар се отчете с още по-добро спасяване, което оканчателно сложи край на мача. Александър-Арнолд центрира в наказателното поле, там Нунес свали с глава към втора греда за Конате, който засече, но стражът на "артилеристите" от голлинията просто отказа да бъде пробит. Секунди след това беше даде и последият съдийски сигнал.


FT  | ЛИВЪРПУЛ – АРСЕНАЛ  2:2

0:1 Габриел Мартинели 8'

0:2 Габриел Мартинели 28'

1:2 Мохамед Салах 42'

2:2 Роберто Фирмино 87'

Пропусната дузпа: Мохамед Салах (Ливърпул) 54'

Висша лига, 30-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 66. Трент Александър-Арнолд ж.к., 5. Ибрахима Конате, 4. Върджил ван Дайк ж.к., 26. Андрю Робъртсън ж.к. - 14. Джордан Хендерсън (к), 3. Фабиньо ж.к., 17. Къртис Джоунс - 11. Мохамед Салах ⚽, 18. Коди Гакпо, 20. Диого Жота

Резерви: 62. Куивийн Келехър (вр), 2. Джо Гомес, 21. Константинос Цимикас, 32. Жоел Матип, 19. Харви Елиът, 6. Тиаго Алкантара, 7. Джеймс Милнър, 27. Дарвин Нунес, 9. Роберто Фирмино ⚽

Мениджър: Юрген Клоп

АРСЕНАЛ (4-3-3): 1. Аарън Рамсдейл ж.к. - 35. Олександър Зинченко, 6. Габриел Магаляеш, 16. Роб Холдинг, 4. Бенджамин Уайт ж.к. - 34. Гранит Джака ж.к., 5. Томас Партей, 8. Мартин Йодегор (к) - 11. Габриел Мартинели ⚽, 9. Габриел Жезус ⚽, 7. Букайо Сака ж.к.

Резерви: 30. Мат Търнър (вр), 97. Реуел Уолтърс, 3. Киърън Тиърни, 15. Якуб Кивиор, 24. Рийс Нелсън, 10. Емил Смит Роу, 21. Фабио Виейра, 20. Жоржиньо, 19. Леандро Тросар   

Мениджър: Микел Артета


Главен съдия: Пол Тиърни, Англия

Стадион: „Анфийлд“, Ливърпул, Англия