Чарлтън е последният нов клуб в Чемпиъншип за новия сезон. Това се случи в невероятно драматична развръзка на финалния бараж със Съндърланд на "Уембли", в който лондончани надделяха с 2:1 и отприщиха радостта си. 

"Латикс" наваксаха изоставане от 0:1 след един от най-нелепите автоголове през сезона, но с изравняване още преди почивката и осъществяване на пълния обрат в последната секунда на продължението на редовното време класираха бившия тим на Радостин Кишишев във втория ешелон на английския футбол. 

А мачът започна по най-кошмарния начин за Чарлтън. Още в 5-та минута Мухамаду-Наби Сар върна една топка към вратаря си в ситуация, в която нямаше никакво напрежение в наказателното поле на тима. Но стражът Дилън Филипс позволи топката да мине под крака му и да се оплете в мрежата за 1:0 в полза на "черните котки". 

Това попадение успокои тимът от Северна Англия и може би му изигра прекалено лоша шега. Защото не направи нищо повече в предни позиции и позволи на "латикс" да поемат инициативата и да осъществят всичко около пълния обрат. 

Първата част от него беше факт в 35-та минута. Тогава лондончани изравниха чрез Бен Пюрингтън, който на почти опразнената врата мушна топката в мрежата. Но заслугата беше изцяло на Лайл Тейлър, който пусна страхотния пас за него за 1:1. 

При този резултат дойде и почивката, а след нея картината не се смени особено много. Чарлтън държеше инициативата, атакуваше по-опасно, макар и да не създаде чак толкова чисти ситуации. Играчите на Съндърланд пък явно чакаха продълженията, а евентуално дори и дузпите. И бяха наказани. 

В последната секунда на продължението топката стигна до централния защитник Патрик Бауер, който беше оставен непокрит пред наказателното поле. Германецът стреля на два пъти, топката при втория му изстрел рикошира в крака на защитник и влезе в мрежата за 2:1. 

Веднага след подновяването на играта реферът наду свирката за край на битката и отприщи радостта на лондонските фенове. А Съндърланд продължава да няма победа на "Уембли" в какъвто и да било мач вече 46 години. Интересно е също така да се отбележи, че два тима от третия ешелон на английския футбол напълниха 80 хил. седалки на "Уембли".