Висшата лига е започнала разследване срещу Манчестър Сити, след като "гражданите" са обвинени в редица нарушения на финансовите правила, разкрива "Скай Спортс".

Висшата лига е доверила разследването на независима комисия. Смята се, че ще бъдат прегледани финансите на клуба назад, чак до сезон 2009/2010.

Твърди се, че клубът е нарушил правилата на лигата, които изискват предоставянето "с най-добра воля" на "точна финансова информация, която дава вярна и честна представа за финансовото състояние на клуба".

Висшата лига е започнала своето разследване през март 2019 г. и се разглежда всеки сезон от септември 2009/10 до сезон 2017/18.

„В съответствие с правило W.82.1 на Висшата лига, Висшата лига потвърждава, че днес (6 февруари 2023 г.) е сезирала редица предполагаеми нарушения на правилата на Висшата лига от футболен клуб Манчестър Сити", пише в изявлението на Висшата лига. 

Според "The Times" пък общият брой на нарушения на Манчестър Сити е над 100. И те са най-вече около сделките със спонсорите на тима, а не трансфери.

През 2020 г. Сити получи двугодишна забрана от европейски клубни състезания, отменена от Спортния арбитражен съд (Cas), след като УЕФА постанови, че Сити е извършил "сериозни нарушения" на правилата за финансов феърплей (FFP) между 2012 и 2016 г.