Саутхемптън победи Манчестър Сили с 2:0 в четвъртфинален двубой от Карабао Къп и така поднесе една от изненадаите в турнира. Секу Мара наказа грешка на "гражданите" и изведе напред "светците" в 23-ата минута. Шест минути след това Дженепо удвои преднината на домакините.

"Светците" се намират на последното място във Висшата лига, но шокираха хегемона Манчестър Сити. Така футболистите на Нейтън Джоунс ще играят на полуфиналите в Карабао Къп.


Gulliver/GettyImages
34 снимки

Първата по-добра възможност дойде пред вратата на Саутхемптън. В 6-ата минута Коул Палмър пое топката отдясно и намери Гюндоган с къс пас. Полузащитникът стреля по земя от границата на наказателното поле, но топката мина встрани от вратата. Това бе първият отличен шанс за "гражданите".

Само минутка по-късно "светците" сериозно притесниха тима на Пеп Гуардиола. Чалета-Цар нанесе удар от дистанция след разбъркване. Вратарят на гостите се справи и я изби в корнер. Саутхемптън дори имаше шанс да изпълни и втори ъглов удар, но не се възползва от статичните положения.

В 19-ата минута Джак Грийлиш показа отлична техника, за да нахлуе в наказателното поле на Саутхемптън. Той опита остро центриране, но топката рикошира и задачата на стража бе улеснена. Базуну излезе напред и улови комфортно топката, преди тя да стигне до футболист н "гражданите".

Две минути по-късно "светците" стигнаха до първото си голово положение. Секу Мара си пое топката на коляно след дъгло извеждащо подаване.Той се завъртя около оста си и стреля от въздуха - трудно изпълнение, което обаче прелетя над вратата на гостите.

В 23-ата минутуа Секу Мара получи добър извеждащ пас, след грешка в изнасянето на топката от страна на "гражданите". Виновник в случая бе Серхио Гомес, който сгреши с подаване в средата на терена. От там домакините се възполваха отлично и Лянко, който пресече паса на Гомес, намери френския нападател, който с едно докосване преодоля стража на Манчестър Сити - 1:0.

"Светците" стигнаха и до втори гол в 29-ата минута на срещата. Второто попадение бе дело на Дженепо, който прехвърли стража на "гражданите" с удар извън наказателното поле. Поредна грешка на гостите в защита и най-вече на Ортега, който бе излязъл напред и бе хванат неподготвен.

Саутхемптън не спря да пресира и то с причина. Манчестър Сити допускаше много грешки в изнасянето на топката, а пък в атака "гражданите" не създаваха кой знае какво. 

В последните мигове от първото полувреме, гостите опитаха с няколко дълги подавания, включително едно към Джак Грийлиш, който обаче бе изпреварен от стража на "светците".

Пеп Гуардиола започна второто полувреме с тройна смяна, като в игра се появиха Нейтън Аке, Аканджи и Кевин де Бройне, а в 55-ата минута на терена влезе и Ерлинг Халанд.

"Гражданите" обаче не впечатляваха дори след смените и до 64-ата минута не създаде нищо по-опасно пред вратата на "светците". В 66-ата минута даже домакините бяха близо до попадение след нетипична грешка при пас на Кевин де Бройне. Гостите се разминаха с трето попадение, след като Че Адамс не успя да стигне до топката на далечната греда. 

В 77-ата минута Халанд бе изведен, но до топката първи стигна стражът на "светците". Домакините веднага започнаха контраатака, при която дори стигнаха до трети гол. Последва сигнал за засада обаче, който отмени гола на Че Адамс, който щеше да реши срещата.

"Гражданите" отоговриха подобаващо, а Хулиан Алварес не успя да нанесе хубав изстрел от близка дистанция. Ударът му в движение попадна в ръцете на Гавин Базуну, който спаси "светците".

В 88-ата минута Ерлинг Халанд се измъкна в наказателното поле и се опита да стреля с глава след едно високо подаване в пеналтерията. Норвежкият нападател обаче се размина с топката и не успя да насочи удар към вратата на "светците".

В добавеното време на срещата Саутхемптън дори бе по-активният отбор на терена.

FT / САУТХЕМПТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 2:0

1:0 Секу Мара 23'

2:0 Дженепо 29'

Съставите на двата отбора:

САУТХЕМПТЪН: 31. Гавин Базуну, 19. Дженепо, 4. Лянко, 6. Дуйе Чалета-Цар, 22. Мохамед Салису, 2. Кайл Уолкър-Питърс, 27. Ибрахима Диало, 45. Лавия, 8. Джеймс Уорд-Праус, 18. Секу Мара, 9. Адам Армстронг

Старши треньор: Нейтън Джоунс

МАНЧЕСТЪР СИТИ: 18. Ортега Морено, 2. Кайл Уокър, 4. Калвин Филипс, 14. Аймерик Лапорт, 7. Жоао Кансело, 8. Илкай Гюндоган, 80. Коул Палмър, 21. Серхио Гомес, 47. Фил Фодън, 19. Хулиан Алварес, 10. Джак Грийлиш

Старши треньор: Пеп Гуардиола