Феновете на Манчестър Юнайтед едва ли признават нещо различно от първото място, но все пак едва ли биха върнали сребърните медали в шампионата под пълната хегемония на градския съперник Сити. Е, само че ще им се наложи да треперят до последно за тях. 

"Червените дяволи" имаха наглед лесна задача да бият новака Брайтън като гости и така да си осигурят на практика второто място. Вместо това момчетата на Жозе Моуриньо инкасираха загуба с 0:1 и така претърпяха поражения от всички новаци през текущата кампания. 

На свой ред "чайките" са на седмото небе, не само защото победиха един от грандовете на английския футбол, но и заради факта, че вече си осигуриха котата 40 точки, която носи оцеляването в Премиършип. На тях им трябва още само една, за да са сигурни и на теория, но от сега могат да са спокойни, че няма да ги сполети нерадостната съдба на изпадането. 

Големият герой за Брайтън се оказа Паскал Грос, който реализира единственото попадение. Но то дойде с помощта на технологията на голлинията, която сигнализира на рефера, че кълбото е с целия си обем зад нея и голът е редовен. 

А с оглед на показаното на терена, домакините напълно заслужаваха трите точки. Те играха по-надъхано от самото начало и имаха своите шансове още преди почивката, но тогава не успяха да ги превърнат в гол. 

Макар че още в 3-та минута Юнайтед стигна до попадение чрез Маруан Фелайни, но то беше отменено заради засада. Това не предизвика спорове, а постепенно "чайките" вдигнаха оборотите и на свой ред имаха своите възможности. 

В 20-та минута Глен Мъри с озова на страхотна позиция и стреля към вратата, но за кой ли път този сезон Давид де Хеа беше непреодолимото препятствие за съперника и предотврати сигурен гол. 

Паскал Грос и отново Мъри изпуснаха за домакините до почивката, докато редките възможности за гостите се откриха пред Пол Погба и Маркъс Рашфорд, но попаденията така и не идваха в тези моменти. Затова развръзката остана за втората част. 

В 50-та минута "червените дяволи" можеха да поведат, когато Пол Погба беше изведен по страхотен начин зад защитата и стреля опасно към долния ляв ъгъл, но вратарят на домакините обра овациите с намесата си. 

Само седем минути след това дойде и единственото попадение в мача. До него се стигна след пробив на Хосе Искиердо отляво и нескопосана намеса в защита на Матео Дармиан, която позволи на съперника му да центрира от удобна позиция пред аутлинията. 

Топката мина над ръката на Де Хеа, който я закачи леко, но само колкото да я омекоти за Паскал Грос, който с глава я насочи към мрежата. На голлинията Маркос Рохо изби, но технологията на голлинията сигнализира на рефера, че кълбото е преминало с целия си обем - 1:0 за Брайтън в 57-та минута. 

Последваха интересни минути, като ситуациите се редуваха пред вратата на домакините. Хуан Мата и Антони Марсиал изпуснаха невероятни шансове, а в самия край на мача Джеси Лингард не можа да се разпише от нарисувана за гол ситуация, като топката беше избита в последния момент. 

В крайна сметка "чайките" удържаха огромния натиск на противника в последните минути и не позволи да се стигне до равенството, което може би щеше да изглежда и справедливо с оглед на положенията в мача. 

След тази развръзка Манчестър Юнайтед остана със 77 точки на втората позиция, но е в обсега на Ливърпул и най-вече на Тотнъм. Брайтън вече е 11-и с 40 точки и ще играе за кефа на феновете си в двата мача до края на сезона.