Един от най-добрите австралийски нападатели, който бе сърцето на Лийдс Юнайтед – Марк Видука, ни разказва от първо лице за своята кариера, като ни разкрива за всички трудности през които е минал.

В този епизод на "Истории от Висшата лига" по DIEMA SPORT 2 австралиецът с хърватски корени ще разкаже за живота си, къде е роден, за войната в родната му страната и за успешната му кариера най-вече в Англия.

„Започнах като дете в Мелбърн Найтс. Син съм на хърватски емигранти. Първият ми пълен сезон завърши като топ реализатор на лигата, грач на годината и млад играч на годината. След като спечелихме титлата, президентът на Хърватия дойде в Австралия, за да прави рекламно турне. Един ден ми се обади един от хората му, за да обядва с мен и родителите ми. На обяда каза, че иска да отида там и да играя за Динамо Загреб. Когато дойдох в Хърватия беше време на война, всички имаха оръжия. Хърватия се опита да ме убеди да играя за тях, но за мен имаше само една нация, за която исках да играя и това беше Австралия“.

През 2002-ра година начело на Лийдс застава Тери Венейбълс, при когото представянето на отбора, меко казано, не върви. Някои от най-добрите играчи на състава биват пратени да тренират с втория отбор, а сред тях е и Марк Видука.

„В даден момент през онзи сезон си мислех, че искат да се отърват от мен, защото на една от тренировките ми казаха – ти вече не тренираш с мъжете. Така че ме накараха да тренирам с втория отбор за няколко седмици и това се случваше с всички най-добри играчи. Накрая се отърваха от някои футболисти, но аз останах. Бях вкарал 20 гола и мисля, че този сезон бях един от най-добрите реализатори в лигата по това време, а бяхме в зоната на изпадащите“.

„Имах голям късмет, че се занимавах с футбол толкова много години, че живях в такава красива страна и играх в най-добрата лига в света“.