Тотнъм победи Саутхемптън с 5:2 в първия мач на Боксинг дей. Двубоят от 20-ия кръг на Премиършип бе първият двубой на "Уембли", който се играе на 26 декември, а този факт определено не бе единственият исторически момент в срещата.

Над всичко отново бе Хари Кейн, който записа втори хеттрик в рамките на четири дни след този срещу Бърнли. По този начин английският национал се превърна и във футболиста с най-много голове във Висшата лига в рамките на една календарна година - 39 в само 36 мача, подобрявайки досегашния рекорд на Алън Шиърър от 1993 година.

Кейн се превърна и в най-резултатния футболист в Европа през 2017 с общо 57 гола в 52 официални мача, задминавайки Лео Меси, който е с 54 попадения в 63 срещи през годината. Хеттрикът бе негов осми за годината като шест от тях са в Премиършип, което е рекорд и по този показател.

Иначе зрителите на "Уембли" станаха свидетели на качествен и интересен двубой със седем гола и много открита игра, в който обаче "шпорите" не оставиха никакво съмнение за превъзходството си над "светците".

Още от началните минути домакините демонстрираха ясно, че нямат никакво намерение да си губят времето. Атаките към вратата на съперника бяха постоянни, а така дойде и голът, с който Кейн подобри рекорда на Шиърър. Това стана в 22-ата минута, когато Кейн бе оставен сам при центриране на Кристиан Ериксен и с глава засече без проблеми за 1:0.

Малко след това Дани Роуз постави на изпитание Уго Лорис, след като с едно връщане с глава към него бе близо до автогол. Това обаче сякаш бе единствената опасност за гостите през първото полувреме.

В същото време Кейн реализира втори гол. Той падна в 39-ата минута след чудесна комбинация. Деле Али изведе в коридор Хьон Мин Сон, той пък пусна успореден на голлинията пас за Кейн, който без проблеми просто засече в опразнената врата за 2:0.

Второто полувреме започна с няколко добри атаки на „светците“, при които Шейн Лонг стреля опасно, а Марио Лемина нацели напречната греда. И когато изглеждаше, че може да видим нещо различно през втората част, Деле Али уби интригата с трети гол. Английският национал пое топката отляво на ъгъла на наказателното поле, след което навлезе по-централно преди да отправи много майсторски удар по земя с вътрешен фалц, след който топката попадна перфектно в далечния ъгъл на вратата. И само 2 минути по-късно резултатът вече бе 4:0 след гол на Сон. Али за пореден път бе в основата на попадението. Той изведе в коридор Сон и кореецът бе точен с изстрел покрай Форстър.

Саутхемптън успя да върне част от честта си с гол в 64-ата минута. Той стана след бърза атака, при която Шейн Лонг с глава намери Софиан Буфал в наказателното поле и мароканецът реализира с мощен диагонален изстрел.

Осмият хеттрик на Кейн за 2017 бе оформен в 67-ата минута. Голаджията получи превъзходен пас на Деле Али, след което изчака удобния момент, за да надбяга отбраната на съперника и да пусне техничен удар покрай вратаря на съперника.

Гостите оформиха крайното 5:2 с гол на Душан Тадич в 82-ата минута. След неубедително избиване от корнер на Уго Лорис, топката попадна в Тадич, който с техничен изстрел от въздуха изненада излезлия напред вратар и успя да го преодолее. 

В класирането Тотнъм се изкачи поне временно на четвърто място с 37 точки, а Саутхемптън е на 13-а позиция с 19, само на 3 пред зоната на изпадащите.