Отборът на Челси записа една от най-резултатните си победи през сезона, след като разби с 6:0 като гост тима на Саутхемптън в двубой от 32-ия кръг на английската Висша лига. Маркос Алонсо откри още в осмата, а Мейсън Маунт удвои в 16-ата минута. Тимо Вернер оформи класиката в 22-ата минута, а Кай Хавертц също се разписа до почивката, в 31-ата минута. През втората част паднаха нови две попадение. Вернер вкара втория си гол в мача в 49-ата минута, а Маунт сложи точка на спора Маунт, също с второто си попадение, в 54-ата минута.

Gulliver/GettyImages
64 снимки

Лондончани бяха пълни господари на терена и можеха спокойно да стигнат дори до двуцифрен брой голове. На два пъти и гредите помагаха на вратаря на „светците“ Фрейзър Форстър, който се отличи и с няколко важни спасявания, с които запази този резултат.

По този начин Челси си капарира до голяма степен третото място, като има 62 точки, с осем повече от Тотнъм и Арсенал. Саухемптън отдавна не се бори за нищо и заемат 13-ата позиция с 36 точки. За лондончани предстои реваншът срещу Реал Мадрид от ¼-финалите в Шампионската лига, а в след това имат мач с Кристъл Палас от ½-финалите на ФА Къп. За „светците“ предстои домакинство на друг лондонски тим в следващия кръг – на Арсенал.  

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Двубоят стартира с ранен шанс за гостите от Лондон. Още в третата минута Тимо Вернер напредна отдясно, влезе в наказателното поле и стреля ниско по диагонала, но топката се отби от дясната греда на Фрейзър Форстър.

Началният натиск на Челси продължи и в седмата минута отново гредата спаси Саутхемптън. Тогава Мейсън Маунт отне топката пред наказателното поле на домакините и намери Рубен Лофтъс-Чийк отдясно. Английският национал центрира на първа греда, където отново Вернер засече с глава, но прати топката в напречата гредата.

"Сините" откриха закономерно резултата в осмата минута. Тогава Лофтъс-Чийк центрира отдясно в наказателното поле, където Маунт отигра с едно докосване около точката за дузпа с десния крак назад, а Маркос Алонсо бе оставен непокрит и нанесе силен удар по тревата, който се спря във вратата на Форстър - 0:1.

Челси затвърди тоталното си превъзходство в 16-ата минута, когато удвои преднината си. Лофтъс-Чийк получи отдясно и опита да центрира, но бе блокиран. Топката обаче се озова в Маунт, който нанесе отличен удар пред дъгата на наказателното поле, топката премина между краката на Мохамед Салису и се оплете в долния десен ъгъл на Форстър за 0:2.   

Две минути след това Вернер получи хубав пас в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но този път стражът на "светците" се намеси и изби. 

Гостите нямаха желание да спират дотук и офармиха класиката още в 22-ата минута. Джеймс Уорд-Праус опита да върне с глава назад за Ян Беднарек, който обаче беше надбяган от Вернер. Германецът напредна в наказателното поле отляво, заобиколи Форстър и прати топката във вратата му - 0:3.

Това обаче не беше всичко за първото полувреме. В 31-ата минута Челси реализира и четвърти гол. Салису бе атакуван от Вернер, след което се подхлъзна и загуби топката на границата на наказателното поле. Германецът премина като на парад през защитата на „светците“ и стреля, но за трети път нацели гредата - след дясната и горната, сега прати топката в лявата. Топката обаче отиде на крака на Кай Хавертц, който я прати в опразнената врата от съвсем близо – 0:4.

Три минути преди края на първата част гостите имаха шанс и за пети гол. Матео Ковачич изведе отдясно в наказателното поле Хавертц, който стреля в близкия ъгъл, но Форстър блокира в ъглов удар. 

В 44-ата минута Хавертц напредна по десния фланг, след което комбинира с Маунт в наказателното поле. Английският национал опита техничен удар към далечния ъгъл, но отново Форстър изби в корнер. След неговото изпълнение Лофтъс-Чийк засече с глава, получи се рикошет в Салису и топката се насочи опасно към вратата на английския вратар на Саутхемптън, който отново обаче успя да се намеси и да спаси.

Второто полувреме стартира там, откъдето приключи първото - с гол за Челси. В 49-ата минута Алонсо комбинира с Н'Голо Канте в половината на домакините, напредна към наказателното поле и опита да прехвърли Форстър, който обаче докосна топката и я отклони, но само до Вернер, който на празна врата просто вкара за 0:5. 

Само пет минути по-късно гостите вече имаха преднина от шест попадения. Алонсо бе изведен на скорост по левия фланг, след което центрира в наказателното поле, където Хавертц засече, но стражът на "светците" спаси. След това той блокира и опита на Вернер да стреля, но Маунт беше на точното място и довкара топката във вратата - 0:6.

В следващите минути темпото на игра поспадна, но Челси продължи да държи контрола върху топката. Стигна се до слаб удар на Алонсо, който беше уловен без проблеми от Форстър, а тикава на Антонио Рюдигер и Рийс Джемйс се оказаха неточни. 

Малко по-късно домакините създадоха първото си реално положение. Че Адам засече центриране на Уокър-Питърс, но Менди направи отличн оспасяване. Отговорът на лондончани бе шести гол. Фортсър се намеси блестящо при опит на Хавертц и след това на Вернер, но нямаше какво да направи при добавката на Маунт.

В последвалите минути Челси вече на нападеше със същата острота, а в повечето време владееше топката под слънчевите лъчи на "Сейнт Мерис". Въпреки това създаде още положения. Алонсо бе близо до втория си гол в мача в 75-ата минута, но топката мина покрай лявата греда.


FT | САУТХЕМПТЪН – ЧЕЛСИ  0:6

0:1 Маркос Алонсо 8'

0:2 Мейсън Маунт 16'

0:3 Тимо Вернер 22'

0:4 Кай Хавертц 31'

0:5 Тимо Вернер 49'

0:6 Мейсън Маунт 54'

Висша лига, 32-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

САУТХЕМПТЪН (4-3-1-2): 44. Фрейзър Форстър - 21. Валентино Ливраменто, 35. Ян Беднарек, 22. Мохамед Салису, 2. Кайъл Уокър-Питърс - 8. Джеймс Уорд-Праус (к), 6. Ориол Ромеу, 17. Стюарт Армстронг - 24. Мохамед Елиуноси - 9. Адам Армстронг, 10. Че Адамс

Мениджър: Ралф Хазенхютл

ЧЕЛСИ (3-4-3): 16. Едуард Менди - 2. Антонио Рюдигер, 6. Тиаго Силва, 4. Андреас Кристенсен - 3. Маркос Алонсо, 8. Матео Ковачич, 7. Н'Голо Канте (к), 12. Рубен Лофтъс-Чийк - 11. Тимо Вернер, 29. Кай Хавертц, 19. Мейсън Маунт 

Мениджър: Томас Тухел


Главен съдия: Кевин Френд, Англия

Стадион: „Сейнт Мерис“, Саутхемптън, Англия