Задължителна йога, глоби по над 50 паунда за минута закъснение и три редовни отборни срещи за анализ на следващите опоненти.

Това е формулата за успеха на Уотфорд в първите четири кръга на Висшата лига.

"Стършелите" ужилиха болезнено опонентите си и полетяха високо с 12 т. до първата международна пауза във Висшата лига.

Уотфорд мечтае. Новият Лестър? Дали?

Треньор Хави Грасия и неговите методи са в основата на всичко. Той явно знае как се създава колектив. Грасия бе първият наставник на тима, който завършва една кампания и започва друга от 2014 г. насам.

Основно за работния процес трябва да се каже, че играчите влизат със специални карти на тренировъчната база, за да няма полемики кой кога е дошъл. Хави Грасия не спори с никого, той е на бюрото си в 7:00 часа сутринта и започва да работи. Обикновено играчите на Уотфорд тренират усилено по четири дни преди всеки мач. По време на паузата, тези, които не бяха част от някоя национална гарнитура, дори се готвеха двуразово.

В сесиите не са включени занимания единствено с топка или фитнес упражнения. Има много йога, с които се търси скрепяване на колектива и придобиване на духовен енергиен запас. Храненето също е заложено като основен пилон за качественото представяне на терена.

Според играчите в клуба закъсненията за тренировки са от по 50 паунда на минута. Ако не се платят, глобите се удвояват. Явно дисциплината е основа за всеки успех. Също така в съблекалнята се говори само на английски, с оглед на многото чужденци в отбора. Това също е част от желаното сплотяване. Като цяло в клуба цари уважение, колективност.

Тактически Уотфорд използва същата формация, с която Грасия ръководи испанския Малага преди време - 4-4-2. "Стършелите" са един от отборите, които държат топката в най-малко време. Играта се гради главно по фланговете, използват се дългите топки, както и се образуват триъгълници чрез скоростни пасове през центъра.

Основен коз са комбинациите с нападателя Трой Дийни в предни позиции, който се стреми да се движи непрекъснато. Системата може да придобива множество промени, но основата на всичко е колективът, дисциплината и твърдата работоспособност. Този отбор може и да има лимит, но все още никой не знае какъв е той.