Президентът на ФИФА Джани Инфантино е помолил премиера на Великобритания Борис Джонсън чуждестранните футболисти във Висшата лига да не бъдат задължени да се подлагат на карантина, когато се завръща в страната, след като са играли за своите национални отбори.

По-рано днес ръководството на Висшата лига обяви, че след консултации с всички клубове се е стигнало до трудното решение националните играчи от английските отбори, които трябва да играят за националните си тимове в страни в червената ковид зона, да не бъдат пускани. Причината е, че при завръщането си във Великобритания те ще трябва да се подложат на задължителна 10-дневна карантина и ще пропуснат по няколко мача на клубните си отбори. До същото решение стигнаха и клубовете от Испания, което означава, че на предстоящите в началото на септември квалификации за Мондиал 2022 много от националните отбори ще бъдат без част от основните си играчи.

"Това е въпрос от изключителна важност. Посрещали сме глобални проблеми заедно преди, трябва да го направим и сега. Призовавам за солидарност от всяка членка на ФИФА, всяко първенство и всеки клуб. Нека направят това, което е справедливо и правилно за глобалната игра", коментира Инфантино.

"Много от най-добрите футболисти в света играят в Англия и Испания и вярваме, че тези страни трябва да споделят отговорността за запазването на спортния интегритет по целия свят", допълни президентът на ФИФА.

Очаква се решението на клубовете от Висшата лига да остане непроменено, тъй като то вече бе подкрепено и от Футболната асоциация, а е малко вероятно правителството на страната да позволи изключения на карантината за националните играчи.