Тимът на Ливърпул срази Нюкасъл след обрат в последен мач от 17-ия кръг от английската Висша лига. "Червените" взеха победата на "Анфийлд" с 3:1 и отново скъсиха дистанцията до лидера Манчестър Сити. Джонджо Шелви откри резултата в мача след седем минути игра. Диого Жота изравни резултата в 21-ата минута, а четири след това Мохамед Салах поведе "червените" напред в резултата, а Трент Александър-Арнолд в 87-ата минута сложи точка на спора между двата отбора.

Мохамед Салах вкара 22-ия си гол през сезона за Ливърпул в този мач, като тимът отново се доближи до Сити в първенството. При липсите на Върджил ван Дайк и Фабиньо заради положителни тестове за коронавирус, отборът на Юрген Клоп допусна ранен гол, след като техният юноша Джонджо Шелви откри резултата с прецизен изстрел в седмата минута.

Две попадения в рамките на четири минути обаче поставиха Ливърпул на правилния за тях път. Диого Жота изравни полемично в 21-ата минута, след като Айзък Хейдън падна в наказателното поле на гостите след центриране, но реферът Майк Дийн не спря играта, а Жота реализира изравнителен гол. Шелви пък спомогна за втория гол на "червените" след лош пас назад към Шер, а Садио Мане стреля, но Дубравка се намеси, но при добавката от Салах вратарят нянмаше какво да стори. С този си гол египтянинът изравни рекорда на Джейми Варди да вкарва или асистира в 15 поредни мача от Висшата лига, а секунди след това Алан Сент-Максимен пропиля чудесен шанс за втори гол за "свраките".

Отборът на Еди Хау се подобри през второто полувреме и имаше възможности чрез Джейкъб Мърфи и Шелви, но зловещ удар на Александър-Арнолд от сериозна дистанция постави Ливърпул отново на точка зад Ман Сити. Нюкасъл остава 19-и в таблицата и е на три точки от зоната за спасение, като работата на отбора няма да става по-лесна, след като по план идната неделя те трябва да приемат актуалния шампион - Манчестър Сити.

Gulliver/GettyImages
65 снимки


Maчът започна с териториален натиск за "червените", които бяха без Върджил ван Дайк, Фабиньо и Къртис Джоунс, които дадоха положителни тестове за коронавирус часове преди дуела със "свраките". В шестата минута Мохамед Салах с пета изведе Диого Жота в наказателното поле на "джордитата", а португалецът се завъртя през Ласелс и стреля, но Мартин Дубравка отрази опита.

Донякъде причудливо, но гостите от Севера откриха резултата в седмата минута от срещата. Джонджо Шелви получи пас отляво то Сент-Максимен и шутира с десния крак, а топката влетя по красив начин във вратата на Алисон за 1:0.

След четвърт час игра Джамал Люис напусна с разтежение, а на негово място се появи Мат Ричи, който е футболист с по-атакуваща роля. В 19-ата Диого Жота пое топката в центъра и проби през средата, след като шпагатът на Фабиан Шер не спомогна. Жота отправи силен удар по земя, но топката премина встрани от вратата на Нюкасъл. 

В 21-ата минута Ливърпул изравни резултата, макар да имаше двама футболисти на "свраките" паднали в наказателното им поле. След центриране от корнер Ласелс и Шер се сблъскаха при отскока им, а Тиаго прати топката вдясно за Жота. Той засече с глава, а Дубравка отрази, но последвалият удар на португалеца бе точен - 1:1.

Ливърпул оформи пълния обрат в 25-ата минута, когато Шелви сбърка кошмарно подаване назад за Фабиан Шер. Бранителят бе надборен от Садио Мане и дори го фаулира в наказателното поле, но ударът на сенегалеца бе париран от Дубравка. Топката се върна при Мохамед Салах, който нямаше как да сбърка - 2:1.

Алан Сент-Максимен се озова на добра позиция за изстрел и го стори, но Алисон Бекер се намеси и изби встрани. В 35-ата Окслейд-Чембърлейн даде изящно подаване вдясно за Мохамед Салах. Той надбяга с лекота Мат Ричи и стреля диагонално от вратата на Дубравка, но и топката премина встрани от стража на гостите.

В 56-ата минута Дубравка трябваше да се намесва, след като Александър-Арнолд центрира от свободен удар на далечната греда. Там Садио Мане опита да върне успоредно с глава за Диого Жота, но Дубравка спря топката с ръцете си преди тя да отиде в португалеца. В ответната атака Джейкъб Мърфи от Нюкасъл шутира силнос левия крак, но неточно. В 67-ата минута Окслейд-Чембърлейн шутира амбициозно от сложна позиция, но и доста неточно, за да затрудни вратаря на Нюкасъл.

Пет преди края на срещата Наби Кейта опита сензационен изстрел спрямо вратата на Дубравка, но чешкият страж се върна назад, след като бе излязъл по-напред, и улови удара на гвинееца. Три преди края пък Ливърпул реализира трети гол и сложи точка на спора. Топката бе избита в краката на Трент Александър-Арнолд, а крайният бранител на "червените" отправи свиреп изстрел от 20 метра и не остави никакви шансове на Мартин Дубравка да се намеси - 3:1.

До края на срещата "Анфийлд" не видя нещо по-впечатляващо от двата отбора, а за Ливърпул предстои гостуване на Тотнъм Хотспър идния уикенд, докато Нюкасъл, както стана известно по-горе, следва домакинство на Манчестър Сити на "Сейнт Джеймсис Парк".

FT / ЛИВЪРПУЛ - НЮКАСЪЛ 3:1

0:1 Джонджо Шелви (7)

1:1 Диого Жота (21)

2:1 Мохамед Салах (25)

3:1 Трент Александър-Арнолд (87)

Рефер: Майк Дийн

Стадион: "Анфийлд" (Ливърпул)

Ливърпул: Алисон Бекер - Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Ибрахима Конате, Андрю Робъртсън - Алекс Окслейд-Чембърлейн, Тиаго, Джордан Хендерсън, Садио Мане, Мохамед Салах, Диого Жота

Нюкасъл: Мартин Дубравка - Хавиер Манкийо, Фабиан Шер, Джамаал Ласелс, Джамал Люис, Айзък Хейдън, Джонджо Шелви, Райън Фрейзър, Джейкъб Мърфи, Алан Сент-Максимен, Жоелинтон