Огромното мнозинство от футболисти във Висшата лига е изразило желанието си да се продължи със заставането на коляно преди всеки мач в Англия като знак за подкрепата на борбата с расовата дискриминация и неравенство, съобщи днес Асоциацията на професионалните футболисти в страната (АПФ).

След като в последните седмици имаше няколко инцидента, в които фенове освиркаха играчите при тяхното коленичене, от АПФ са се допитали до абсолютно всички играчи в четирите професионални дивизии на страната, за да разберат какво е тяхното мнение по въпроса.

"Резултатите са ясни. Играчите в огромната си част искат да продължат с този акт на солидарност, каквато и враждебна реакция да получават понякога", заявяват от Асоциацията.

В последните две седмици фенове на Милуол, Колчестър Юнайтед и Кембридж Юнайтед освиркаха футболистите, които застават на коляно преди първия съдийски сигнал, което доведе до въпроси дали въпросният жест трябва да продължи да се изпълнява.

"Този силен символ на солидарност демонстрира отдадеността на играчите към борбата с расизма и не показва подкрепа към нито една политическа позиция. Това е мирен акт на обединение, който хвърля светлина върху един постоянен и систематичен проблем", допълват от АПФ.