Отборът на Ливърпул успя да вземе 227-ото мърсисайдско дерби срещу Евертън с минималното 1:0. По традиция драмата в мачовете между двата тима не липсваше, а победният гол за „червените“ дойде в 95-ата минута на срещата. Мачът на "Гудисън парк" пък продължи цели 100 минути, а в герой за "червените" се превърна Садио Мане, който реализира единственото попадение в двубоя. 

Ценният успех ще изкачи тима на Юрген Клоп на втора позиция във временното класиране, изпреварвайки Манчестър Сити. "Мърсисайдци" събраха актив от 37 точки, една повече от "гражданите" и шест от лидера Челси.

Мачът очаквано започна във вихрено темпо, но битката се водеше предимно в центъра на терена. Първата добра възможност за нещо интересно пред една от двете врати дойде на сметката на домакините от Евертън. Възпитаниците на Роналд Куман стигнаха до пряк свободен удар на удобна позиция пред наказателното поле на Ливърпул, но ударът на Валенсия спря в стената, построена пред Симон Миньоле.

В 18-ата минута Евертън организира добра атака по дясното крило, когато Шеймъс Коулман центрира много добре в наказателното поле, защитник на Ливърпул се размина с топката, но Рос Баркли не успя да овладее и да отправи опасен удар.

Последва нов шанс за домакините, този път след атака отляво. Ленън получи и центрира остро в пеналта към Лукаку, който бе притиснат и не може да стреля. Рос Баркли също пробва късмета си с далечен изстрел, който премина встрани от целта.

Възпитаниците на Юрген Клоп срещаха сериозни трудности при изнасянето на топката, което позволи на домакините да водят играта предимно в половината на „червените“.

Първият шанс за гостите от „Анфийлд“ дойде едва в 26-ата минута, когато Джини Вайналдум получи пред дъгата на наказателното поле, но стреля твърде разочароващо високо над вратата.

Едва осем минути преди почивката дойде първата реална възможност на сметката на гостите. След контраатака за „червените“, организирана след претенции на домакините за игра с ръка на Хендерсън, Дивок Ориги пропиля най-чистата ситуация за гол през първите 45 минути.

Натаниел Клайн получи отдясно на чиста позиция и потърси пас по земя към белгийския си съотборник, който стреля незабавно от около осем метра, но встрани от вратата.

В 43-ата минута домакините стигнаха до първия корнер в мача. След центриране на Баркли, Фунес Мори успя да стреля с глава, но и той прати топката в страни от рамката на вратата.

Последното по-интересно положение през първото полувреме дойде пред вратата на „карамелите“. „Червените“ стигнаха до свободен удар след нарушение срещу Ориги, но последвалото центриране не затрудни по никакъв начин Стекеленбург.

През първата част на двубоя футболистите на двата тима не успяха да отправят нито един точен удар в една от двете врати.

Второто полувреме започна с видимо преимущество за тима на Юрген Клоп. Футболистите на „червените“ взеха инициативата и се настаниха трайно в половината на своя съперник. Само пет минути след подновяването на играта дойде и първият великолепен шанс за символичните гости.

Джеймс Милнър изведе отлично Роберто Фирмино, който се справи с опеката на Фунес Мори, но останал абсолютно сам срещу вратаря на домакините стреля в тялото му. Малко по-късно Евертън отговори с удар с глава на Лукаку, който мина над вратата.

Футболистите на Юрген Клоп продължиха да диктуват събитията на терена и положенията пред вратата на домакините не закъсняха. При една от поредните атаки на „червените“, Евертън даде свидна жертва, след като Лейтън Бейнс и Мартен Стекеленбург се сблъскаха лошо в опит да попречат на Садио Мане да отправи удар.

Това доведе до контузия за стража на домакините, който бе принудително заменен.

В 70-ата минута пък се стигна до изключително груб фаул на Рос Баркли срещу капитана на Ливърпул Джордан Хендерсън, но реферът Майк Дийн изненадващо му показа само жълт картон. Въпреки това обаче, изпълнението на халфа на „карамелите“ предизвика сериозни реакции от страна на футболистите в „червено“, но за щастие до по сериозни инциденти не се стигна.

Последваха положения пред Дирмино и Ориги, но отново късметът бе на страната на домакините.

В крайна сметка гостите оставиха нещата за продължението на срещата, което бе в рамките на осем минути заради прекъсванията при контузиите на Стекеленбург и Хендерсън. В петата от него Ливърпул реализира така скъпоценния си гол.

Основна заслуга за попадението на гостите бе дело на резервата Даниел Стъридж. Нападателят получи топката в наказателното поле и отправи много техничен удар в делния ляв ъгъл на вратата. За негово нещастие топката срещна страничния стълб, но притичалият Садио Мане успя да я прати в мрежата за ценния успех.