Отборът поднесъл най-големите изненади във ФА Къп този сезон Уигън изпусна златна възможност да излезе на върха на класирането в третия ешелон на английския футбол. "Латикс" загубиха мача си от 40-ия кръг на Портсмут с 1:2 като гости. 

"Помпи" поведе с гол на Брет Питман преди почивката, а малко след нея Джамал Лоу удвои. Любимецът на всички от Европейското първенство преди две години Уил Григ намали за гостуващия тим, но не остана време за поне частичен обрат. 

Мачът започна с натиск на домакините, които имаха няколко чисти положения в началните минути, но не успяха да се възползват от тях. Така се стигна до 40-та минута, когато Брет Питман от дузпа откри. 

Портсмут нанесе втори съкрушителен удар десет минути след подновяването на играта. Тогава Джамал Лоу получи топката пред вратарското поле, завъртя се пред защитник и с хубав удар покрай вратаря направи 2:0. 

След това попадение играчите на Уигън се хвърлиха да търсят поне частичния обрат. Те реализираха обаче твърде късно, за да се надяват на равенство. В 89-та минута Уил Григ беше изпуснат от защитата и с мощен удар намали за 1:2. 

В даденото от съдията 5-минутно продължение дори вратарят на "Латикс" се хвърли в атака, но не успя да помогне в търсенето на изравнително попадение и така отборът му трябваше да се примири с поражението. 

Така Уигън остава трети с 80 точки, на една зад втория Шросбъри и на две зад лидера Блекбърн. Атлетик обаче има два отложени мача и все още таи надежда да излезе първи. Портсмут пък чука на вратата на плейофите със своите вече 61 точки, колкото има и последният в позицията за мачовете за промоция след края на сезона Чарлтън.