Манчестър Сити не успя да запише 19-а поредна победа и да завърши с успех 2017 година. „Гражданите“ направиха 0:0 при гостуването си на Кристъл Палас от 21-ия кръг на Висшата лига, като останаха непобедени през настоящия сезон, а ремито им се яви тяхно второ от началото на кампанията. Предходното такова бе записано срещу Евертън през август 2017-а.

След като си поделиха по точка Сити остана лидер с 59, а Палас е 17-и с 19.

Срещата между „орлите“ и манчестърци предложи куп любопитни ситуации и някои дискусионни моменти. През първата част момчетата на Хосеп Гуардиола удариха греда. През вторите 45 минути пък реферът отсъди дузпа в полза на Палас, която предизвика полемики, но бе пропиляна от Лука Миливоевич. Гостите имаха претенции и за червен картон на Джейсън Пънчън в края на мача.

Кристъл Палас влезе добре в двубоя и закономерно първата по-интересна ситуация  бе в полза на „орлите“. Още в 9-ата минута Кристиан Бентеке овладя страхотен пас в наказателното поле, но опитът му да шутира мощно не бе увенчан с успех, след като бранител изби в корнер. От него не произлезе нищо.

В 11-ата минута Габриел Жесус опита да овладее една топка около средата на терена, в близост до тъчлинията, но се подхлъзна и остана да лежи на терена. Нападателят изпитваше болки в глезена и коляното левия крак. След като му бе оказана лекарска помощ, той престоя още няколко минути на терена, но в 23-ата бе заменен от Серхио Агуеро.

Натискът на „орлите“ продължи и в 13-ата минута след центриране от корнер Патрик ван Аанхолт изпита рефлекса на Едерсон, който обаче се справи безупречно.

Кадровите проблеми не подмина и домакините. Капитанът на Палас Скот Дан блокира връхлитащия Кевин де Брюин в 16-ата минута, но с цената на контузия, която го извади от мача. Мястото му бе заето от Мартин Кели.

Появилият се като резерва на мястото на контузения Жесус Агуеро се оказа в центъра на две от сериозните атаки на „гражданите“ до края на първата част. В 29-ата минута Серхио Агуро насочи страхотен изстрел, който обаче отклони от десния стълб на Хенеси.

Във втората минута на добавеното време на първото полувреме Агуеро отправи хубав удар от пеналта, но топката прелетя покрай вратата.

След почивката Кевин де Брюин намери по превъзходен начин в 57-ата минута Илкай Гюндоган, който от границата на наказателното поле стреля, но покрай вратата. Секунди след това Гюндоган отстъпи мястото си на Рахийм Стърлинг.

Ново добро положение се разкри пред Сити в 63-ата минута, когато Лирой Сане се включи много навреме в една атака и засече центриране на Стърлинг отдясно. Хенеси обаче излезе много вещо и предотврати попадение във вратата си. Последва изпълнение на корнер, от който не произлезе нищо.

В 69-ата минута Кевин де Брюин отправи мощен удар от зоната пред дъгата на наказателното поле. Получи се лек рикошет, но така или иначе топката попадаше в обсега на Хенеси, който улови.

Страхотна възможност се разкри пред Палас в 78-ата минута. След многоходова атака на „орлите“ и много умело отиграване на Бентеке, който пусна топката на свой връхлитащ в наказателното поле съотборник, последва удар. Получи се рикошет и домакините овладяха отново. В крайна сметка топката стигна до Заха, който пусна наляво към Андрюс Таузанд. Последният обаче направи фрапантен пропуск. Вместо да насочи топката към вратата, той я ритна високо, високо над напречната греда.

Възпитаниците на Хосеп Гуардиола спретнаха добра атака в 81-ата минута, когато Кевин де Брюин пое хубав пас, но изстрелът му бе блокиран от защитник на домакините.

Най-драматичните събития по терена се разиграха в заключителните минути. В 90-ата Вилфред Заха тръгна на скорост отдясно. Рахийм Стърлинг понечи да му отнеме топката, но не успя, така действията се пренесоха в наказателното поле, където при новия опит на играча на Сити да пресече опасността, последва ново съприкосновение, а Заха падна в пеналта. Реферът прецени, че има основания да посочи бялата точка, въпреки протестите на гостите, а картон заради тях получи Фернандиньо. Лука Миливоевич се нае с изпълнението на дузпата, но сякаш не демонстрира нужната концентрация и стреля право в Едерсон.

След като „орлите“ пропуснаха 11-метровия наказателен удар, се създадоха предпоставки за контраката на гостите. Кевин де Брюин пое стремглаво топката и тръгна скорост. Джейсън Пънчън влезе грубо в краката му в опита си да изчисти. Манчестърци протестираха за червен картон, какъвто не бе показан. Съдията санкционира само с жълт картон футболиста на домакините. В резултат на това съприкосновение и двамата футболисти се контузиха и бяха заменени.

Така срещата завърши при 0:0, а статистиката сочи, че от 2013-а година насам манчестърци не успяват да приключат годината успех.

В следващия кръг Сити е домакин на Уотфорд, а Палас гостува на Саутхемптън.