Хосеп Гуардиола вече има своята първа голяма титла спечелена във Висшата лига. „Това е едно от най-големите ми постижения. Такъв бе успехът ми с Барселона в Шампионска лига срещу Манчестър Юнайтед на „Уембли“, сподели Гуардиола.

Манчестър Сити вече притежава шампионската корона, а Хосеп Гуардиола добави през този сезон два трофея в пребогатата си визитка. Той вече има 23 титли в своята треньорска кариера, откакто пое юздите в Барселона през 2008 година.

Гуардиола е кралят на последното десетилетие сред треньорите. Никой не е успял да спечели толкова много трофеи в сравнение с него. Той се е състезавал за 41 трофея в кариерата си като треньор и е спечелил 23 от тях, което е 57%. През последните 10 години никой не е в състояние да засенчи Гуардиола. Лоран Блан е спечелил 15 с отборите на Бордо и Пари Сен Жермен. Жозе Моуриньо е спечелил 13 с тимовете на Челси, Интер, Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. Карло Анчелоти има 11, Луис Енрике, сър Алекс Фъргюсън, Масимилиано Алегри и Унай Емери имат по 9, Зинедин Зидан е с 8, Арсен Венгер, Диего Симеоне и Антонио Конте имат по 6, Рафаел Бенитес, Юрген Клоп, Юп Хайнкес и Луис Ван Гаал са спечелили по 5.

В 516-те мача, в които е водил в елите отборите на Барселона (247 двубоя), Байерн Мюнхен (161 срещи) и Манчестър Сити, Хосеп Гуардиола е спечелил 378 или 73,25%. Той печели титла на всеки 22 мача! Той остана без спечелено отличие в едва един от деветте сезона, в които е седял на треньорската скамейка. Миналият сезон, когато той бе начело на „гражданите“ се оказа без спечелен трофей. През останалите години винаги имаше награда за Гуардиола. 

„Ако не спечеля трофеи, няма да се задържа дълго начело на Манчестър Сити. Треньорът зависи от резултатите на отбора си. Аз съм добър, защото печеля титли. Знам, че ще бъда критикуван, когато не успявам“, коментира Пеп след края на миналия сезон. И тази година той се върна към триумфа.

С Барселона Гуардиола спечели 14 титли, начело на Байерн Мюнхен завоюва 7 отличия.

В седем от деветте сезона, като треньор Гуардиола е ставал шампион с отборите на Барселона, Байерн и Манчестър Сити. Провали се с Барселона през 2011/12 и с Манчестър Сити през 2016/17. Водените от него отбори никога не са се класирали под второ място.

Манчестър Сити с уникален рекорд в Премиършип

Перфектният №1 на Пеп Гуардиола

Шампионът Пеп

Гуардиола написа история във Висшата лига