Емил Хески смята, че настоящото поколение от млади играчи, като Рахийм Стърлинг, пречупват бариери, които в момента съществуват за чернокожите футболисти.

Убийството на Джордж Флойд от полицейски служител в Минеаполис доведе до вълна от протести в подкрепа на чернокожите, като расизмът във футбола отново се превърна в централна тема поради размириците в световен мащаб. Бившият нападател на Ливърпул Хески, който има 62 мача за Англия по време на 11-годишен период, чувства, че чернокожите няма да търпят повече расизма и дискриминацията.

„По-младото поколение не отстъпва. То ще продължи да чупи бариери. Ще има промяна, защото хората я искат неистово. Новото поколение си задава въпроса „Може ли да си позволим да загубим нови 20 години и да не продължим напред? Рахийм иска да играе до 38 и да знае, че ще има възможност, когато се появи такава. Достигаме до 38 и ни казват „отидете и си изкарайте треньорските си лицензи“. За какво? Говорим за равенство и в момента има пукнатина по отношение на черконожите. Нужна е промяна и тя стартира отвътре“, сподели той за Mail on Sunday.

Стърлинг подкрепи скорошните протести на Black Lives Matter и обеща да продължи да изразява гласно позицията си в опит да допринесе за една дълготрайна промяна. Той преди предизвика възприятието на британските медии на чернокожите и призова за борба срещу расизма както на домашно, така и на международно ниво. Миналата година той призова играчите да напускат терена при прояви на расизъм от трибуните, като апелизра и за създаването на антирасистка работна сила, ръководена от играчи.