Съюзът на футболните съдии в Англия (PGMOL) призна, че през уикенда реферите във Висшата лига са допуснали груби грешки, които са ощетили отборите на Арсенал и Брайтън. Особено фрапантен бе случаят на двубоя Арсенал - Брентфорд, завършил при равенство 1:1, което позволи на преследвача Манчестър Сити да се доближи на три точки от "артилеристите", които са лидери в класирането.

От PGMOL признават, че отговорникът за ВАР в тази среща Лий Мейсън е забравил да начертае линиите за засада при изравнителния гол на Брентфорд, които са щели да покажат, че Кристиян Норгард е зад защитата на домакините. В двубоя на Брайтън срещу Кристъл Палас също става въпрос за човешка грешка при решение за засада. Срещата завърши с равенство 1:1. "И двата инцидента, които са плод на човешка грешка при анализирането на ситуация за потенциална засада, ще бъдат подробно разследвани от PGMOL", казват от организацията.

БГНЕС
31 снимки

Лий Мейсън вече изтърпя наказание, след като погрешно отмени гол на Нюкасъл срещу Палас през септември, а той отговаряше за ВАР и при погрешно отменения гол на Арсенал срещу Манчестър Юнайтед през есента. Най-вероятно той отново ще бъде изваден за един кръг от съдийството, но вече има призиви той да бъде уволнен.

"Хауърд Уеб е новият началник на PGMOL. Една от първите му задачи трябва да е да уволни Лий Мейсън. Мейсън отново подведе свой колега, като не отмени гола на Брентфорд заради засада. ВАР не може да си позволи да бърка подобни решения", заяви бившият елитен съдия Кийт Хакет. 

Новият шеф на съдиите в Англия свика спешна среща, на която ще присъстват и прегрешилите.