Звездата на Лестър Сити - Харви Барнс, говори ексклузивно за предаването "Премиър лийг Токшоу". Офанзивният футболист на "лисиците" коментира актуалния сезон на своя отбор и направи паралел между тази и миналогодишната кампания.

Каква е твоята оценка за сезона на Лестър у дома и в Европа?

Мисля, че представянето ни досега в лигата имаше възходи и спадове. Имахме някои добри серии, в които имахме добри резултати, но също имахме и разочароващи мачове, в които знаем, че не се представихме на най-доброто ниво. Допуснахме някои твърде леки голове, но смятам, че през последните няколко мача показваме, че полека се връщаме към най-доброто, на което сме способни и играхме по много добър начин. Мисля, че за играта ни в Европа важи същото. Имахме мачове, в които играхме добре, но имаше и тежки срещи. Допускахме голове, не създавахме достатъчно или пък не бяхме достатъчно клинични, за да вземем необходимия ни резултат. От друга страна сме на страхотна позиция, първи сме в групата и всичко зависи от нас, така че като цяло ще окачествя представянето ни като добро. 

А как да опишем сезона за теб самия, в личен план?

Мисля, че по същия начин, както за отбора, имах няколко мача, в които не бях себе си, после имах няколко, в които чувствах, че се връщам към добрата си форма, с голове и асистенции, но все още има какво да покажа от себе си през сезона. Мисля, че просто трябва да съм търпелив, след контузията осъзнах, че няма как всичко да пасне така, както е било в рамките само на няколко мача. За мен е важно да регистрирам прогрес и да съм сигурен, че съм в добра кондиция, останалото ще дойде от само себе си. 

Спечелихте срещу Уотфорд в снежните условия. Колко е трудно да се играе при такова тежко време? 

Всъщност за мен снегът бе новост. Никога досега не съм играл в такова време, с толкова много сняг. Мачът беше истинска лудост, имаше моменти, в които топката не се търкаляше правилно, снегът валеше толкова силно, че нямаше как да виждаш всичко на терена. В един момент дори бях притеснен, че реферът може да спре мача, но за щастие не го направи. Резултатът е страхотен за нас, но стана истинско шоу.

Какъв паралел можем да изградим между този момент от сегашния сезон на Лестър и този момент от миналия? 

Мисля, че миналата година започнахме много силно и в един момент се намирахме на 4-то 5-то място. Справяхме се много добре в лигата, печелехме мачове, вземахме точки. Тази година както казах имахме известно непостоянство. Но все пак сме в добра позиция. през последните два сезона започвахме много силно кампаниите и поддържахме това темпо до финалния етап, но в последните месец или два губехме инерция и пропускахме шанса си да се класираме за ШЛ. През тази година нямахме късмет, заради някои контузии, но когато всички се върнат ще имаме шанс за натиск към четворката в края на сезона и да обърнем нещата. Да завършим много силно и да се надяваме, че ще се класираме. 

Това ли ще бъде успешен сезон за Лестър? Място в ШЛ? Всъщност какво ще бъде успешен сезон за Лестър?

Да, определено, след като пропуснахме да се класираме през последните 2 години, да се класираме сега би било страхотно. Разбира се ние има нашата амбиция и ако успеем да влезем в четворката би било страхотно клубно постижение. Но ние знаем, че конкуренцията е много силна. Виждате качеството, което другите отбори добавиха. Играхме срещу Челси наскоро и като отбор не се представихме на ниво, но мачът с тях ни подсказа колко много качество има в лигата през този сезон и колко много е необходимо, за да сме конкуренти. 

Добре, през тази седмица има два мача – какви са очакванията ти?

И двете са гостувания и вероятно ще се наложи да дадем всичко от себе си, за да вземем някакъв резултат. Мисля, че като отбор ще влезем изпълнени с увереност, заради последните ни резултати. Няма причина това да не се случи и да не вярваме, че можем да ги спечелим, ако се представим на най-високо ниво, както бе в последните две срещи преди тази седмица.

има много млади нападатели в отбора, какво е най-голямото предимство на този факт?

мисля, че в момента имаме страхотна смес в предни позиции. Разбира се, имаме Джейми (Варди), който още вкарва и е в топ форма. Не изглежда като човек, който да намалява нивото си. А освен него имаме и страхотни млади футболисти, които са свежи и безстрашни и ще се хвърлят във всяка битка, преливащи от увереност. Мисля, че през последната година-две се видяха качествата и дълбочината на състава ни. Всеки на терена ще се представя на високо ниво, а това е здравословна конкуренция и ако някой не се справя както трябва, в състава влиза следващия. В това няма проблем, в тима ни има много качество. Страхотно е.

Как би описал отношенията си с другите млади играчи, защото това сякаш е една от най-важните съставки за успеха на отбора?

Аз се разбирам с всички в отбора чудесно, но това, че има много момчета, с които сме били заедно още в академията прави връзката ни специална. Споделяте опит от едни и същи събития през последните години и е страхотно, че можем да се наслаждаваме на хубавите моменти във Висшата лига и в Европа. Мисля, че да сме заедно на терена прави нещата още по-специални. 

Като играч, който действа на фланга и е свикнал да бележи попадения, можеш ли да ни кажеш кои са най-важните неща за крилата, които бележат и асистират? 7:34

мисля, че особено в модерните времена статистиката е много важна. Трябва да бележиш и да асистираш, иначе предполагам, че не си вършиш работата добре. Мисля, че за мен, гледайки през последните два сезона, се опитвам да се поставя в обувките на нападателите, въпреки че играя на фланга. Когато топката е около наказателното поле, просто се старая да намеря най-добрата позиция, от която бих могъл да вкарам гол, за да си дам най-добър шанс за това. Без значение дали е гол от голямо разстояние или пък добавка на далечната греда в опразнената врата, всички се броят и са еднакво важни за отбора. 

Колко голяма е амбицията ти да те виждаме по-често в националния отбор на Англия? 

Разбира се, това е нещо, което стои в ума ми. Знам, че трябва да се справям добре на клубно ниво всяка седмица, за да бъде името ми сред вариантите за националния отбор, но определено имам амбиция отново да играя за Англия и предвид това, че предстои Световно първенство след една година, трябва да си дам максимално добър шанс, за да бъда включен. А единственият начин да постигна това е да се представям на максимално високо ниво на клубно ниво.

Последен въпрос. Можеш ли да ни опишеш какво е да работиш с човек като Брендън Роджърс?

Мисля, че е страхотно. Тактически той работи с всеки играч, върху отделните детайли от играта. За мен това е чудесно, защото все още има много, което трябва да науча и над което да работя. Има много неща, които мога да кажа, че той добавя към играта ми, за да стигна на следващото ниво и мога да кажа, че той работи много близо с мен, а и с всеки в целия отбор. Мисля, че през последната година-две играта ми много се разви и мисля, че с негова помощ открих много начини, по които да добавя още голове и асистенции. Също мисля, че играем вълнуващ футбол и ни чакат хубави времена в бъдеще.