Кариерата на Хари Кейн остава на кръстопът, убедени са медиите и футболните специалисти във Великобритания.

В свой анализ Асошиейтед Прес пише, че на 29-годишния нападател му предстои съдбоносно лято, в което ще трябва да реши дали да остане в клубния си отбор Тотнъм, с който няма спечелен нито един трофей, или да потърси ново предизвикателство в по-голяма клуб, което би подхождало много повече на ролята му на голмайстор номер 1 в историята на националния отбор на Англия.

В неделя Кейн се разписа във вратата на Украйна, вкарвайки 55-ия си гол за "трите лъва", а точно преди началото на двубоя получи специална награда, след като в четвъртък вкара и на Италия, за да изпревари Уейн Рууни на върха вечната голмайсторска листа на националния тим.

Само няколко часа след края на мача обаче стана ясно, че клубният тим на Кейн - Тотнъм, остава без мениджъра си Антонио Конте, който бе уволнен. Италианецът стана седмият пореден мениджър, който напуска "шпорите" без трофей, откакто през 2008 година отборът спечели последното си отличие - купата на Лигата.

"Индивидуалните отличия са заслужени и са невероятни. Но съм сигурен, че той предпочита да бъде част от тим, който постига успехи", заяви старши треньорът на Англия Гарет Саутгейт по адрес на Кейн след победата с 2:0 над Украйна.

Преди по-малко от два месеца Кейн стана и голмайстор номер 1 в историята на Тотнъм, задминавайки клубната легенда Джими Грийвс. Тотнъм обаче ще завърши и този сезон без трофей, тъй като изостава с 20 точки от лидера във Висшата лига Арсенал при оставащи десет кръга до края.

"Той трябва да вземе голямо решение за кариерата си. Аз съм бил на негово място и знам какво е да се чудиш дали отборът, в който си, е достатъчно добър, за да ти помогне да печелиш медали и да постигнеш мечтите си", заяви в неделя бившият капитан на Ливърпул Стивън Джерард, който бе сред анализаторите на мача между Англия и Украйна.

Джерард завърши кариерата си в Ливърпул без да спечели Висшата лига, но успя да събере всички останали възможни трофеи с "червените", в това число и Шампионската лига през 2005 година.

Раздялата между Кейн и Тотнъм това лято не изглежда невъзможна. Преди началото на новия сезон голмайсторът на "шпорите" ще навърши 30 години, а контрактът му изтича през юни 2024 година.

Капитанът на Англия бе близо до преминаване в Манчестър Сити през 2021 година, но тогава шефът на Тотнъм Даниел Леви блокира сделката. Сега подобен трансфер на "Етихад" изглежда невъзможен заради присъствието на Ерлинг Холанд на върха на атаката на "гражданите", но градският съперник Манчестър Юнайтед е в позиция да търси централен нападател. "Червените дяволи" останаха без класическа деветка след раздялата с Кристиано Роналдо в края на миналата година и пресата в Англия очаква те да бъдат претендент номер 1 за подписа на Кейн, ако той реши да напусне Тотнъм.

Очакваната смяна на собствеността на "Олд Трафорд" също може да спомогне за осъществяване на сделка, макар и да се очаква Тотнъм да желае поне 120 милиона лири за най-добрия си футболист.

Кейн може да бъде обект на желание и от някои от грандовете на европейския футбол като Реал Мадрид, Барселона, Пари Сен Жермен и Байерн Мюнхен, но е малко вероятно някой от тях да е готов да даде деветцифрена сума за нападателя.

Ако остане във Висшата лига, Хари Кейн ще има шанс да подобри и рекорда за голове на Алън Шийрър. Легендата на Нюкасъл има 260 попадения на сметката си. Вторият Рууни е с 208, а Кейн има 204, като 21 от тях дойдоха през този сезон.

Автор: Георги Крумов/БТА